Кабмін опублікував постанову про підвищення окладів держслужбовцям: кого це торкнеться, та де будуть шукати кошти

17:03, 26 квітня 2023
Разом з тим, цією постановою не встановлено жодних механізмів стосовно того, де брати ці кошти.
Кабмін опублікував постанову про підвищення окладів держслужбовцям: кого це торкнеться, та де будуть шукати кошти
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Кабмін 25 квітня встановив коефіцієнти для підвищення розміру зарплати державним службовцям, які працюють на певних територіях.

А саме, що на період воєнного стану для працівників державних органів, які безпосередньо здійснюють свої повноваження:

  • на територіях активних бойових дій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, для яких не визначена дата завершення бойових дій, посадові оклади визначаються з урахуванням коефіцієнта 2;
  • а на територіях можливих бойових дій, включених до вказаного переліку, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, посадові оклади визначаються з урахуванням коефіцієнта 1,5.

Тобто, у певних громадах Харківської, Сумської, Чернігівської, Миколаївської та деяких інших областей держслужбовці будуть отримувати посадовий оклад, помножений на коефіцієнт 1,5.

Наприклад, якщо посадовий оклад був 7000 грн, то після змін він буде становити 10500 грн.

26 квітня відповідну постанову №391 «Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану» було опубліковано.

Разом з тим, цією постановою не встановлено жодних механізмів стосовно того, де брати ці кошти.

«Центральним і місцевим органам виконавчої влади разом з іншими державними органами та Міністерством фінансів забезпечити визначення джерел покриття видатків для реалізації цієї постанови», - лише йдеться у постанові.

Тобто, якщо йде мова про держслужбовців – працівників апаратів судів, то, вочевидь, дане питання має вирішувати Державна судова адміністрація.

Проте, за даними «Судово-юридичної газети», найближчим часом появи вільних коштів для виплат працівникам апаратів судів не передбачається.

Окрім вищезазначеного, постановою КМУ передбачено, що:

  • підвищення розмірів посадових окладів з урахуванням коефіцієнтів, здійснюється з урахуванням фактично відпрацьованого часу протягом місяця;
  • для цілей цієї постанови розташування робочого місця працівника визначається керівником державного органу (керівником державної служби) шляхом затвердження відповідного переліку працівників, які здійснюють свої повноваження безпосередньо на території можливих чи активних бойових дій;
  • працівникам державних органів, які безпосередньо здійснюють свої повноваження на територіях можливих чи активних бойових дій та яким підвищуються розміри посадових окладів відповідно до підпункту 1 цього пункту, інші виплати за роботу з особливими умовами праці, визначені актами КМУ, не встановлюються.

Також «рекомендовано» органам місцевого самоврядування застосувати положення пункту 1 цієї постанови про застосування коефіцієнтів.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», суди Миколаївської області розповіли про проблеми, з якими звертаються до ДСА України та до ТУ ДСА, та чи є на них відповідна реакція.

Голови судів зокрема знов підкреслили проблему низьких зарплат у судах. Так, посадовий оклад секретаря судового засідання, провідного спеціаліста становить 5420 грн; секретаря суду, судового розпорядника – 5370 грн, і це посадові оклади держслужбовців, для яких вимагається наявність вищої юридичної освіти, передбачено зайняття посади за конкурсом, поширюються антикорупційні обмеження та заборони.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Василяка
    Дмитро Василяка
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду