На Комітеті обговорили можливу трансформацію Великої Палати Верховного Суду

14:11, 24 травня 2023
Велику Палату Верховного Суду може чекати реформа.
На Комітеті обговорили можливу трансформацію Великої Палати Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Після резонансної події із затриманням вже екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва відбулося чимало обговорень стосовно подальших кроків. Зокрема, 18 травня на Комітеті Верховної Ради з питань правової політики під час обговорення народні депутати поставили питання про подальшу долю такої структури Верховного Суду, як Велика Палата.

Так, деякі депутати наголосили на тому, що Великій Палаті необхідна «трансформація» і по компетенції, і по кількісному складу. Зокрема, йшлося про нові процедури у взаєминах касаційних судів і Великої Палати, і про перегляд статусу Великої Палати.

В свою чергу, в. о. голови Верховного Суду Дмитро Луспеник зазначив, що питання трансформації Великої Палати обговорювали і у колективі Верховного Суду.

«Щодо роботи Великої Палати. Суддя Верховного Суду не повинен критикувати Верховний Суд, і я не критикую Верховний Суд. Втім, я був членом Конституційної комісії, коли здійснювалася реформа системи правосуддя, і голосував проти створення такого структурного підрозділу, як Велика Палата Верховного Суду.

На першому судовому форумі, що відбувся у 2018 ще році, буквально через кілька місяців роботи Верховного Суду, я говорив, що Велика Палата повинна працювати ad hoc і лише відносно юрисдикції. Визначив юрисдикцію – відправив справу у той суд за юрисдикцією. Виключну правову проблему повинні вирішувати Велика Палата, можливо, інший орган ad hoc, але ці судді повинні обиратися на зборах відповідних касаційних судів для вирішення цієї виключної правової проблеми.

Дійсно у нас є проблема деякої комунікації між касаційними судами і Великою Палатою, але на рівні процесуальних механізмів ми нічого не можемо зробити. Є така ідея в багатьох суддів Верховного Суду щодо реформування Великої Палати», - зазначив Дмитро Луспеник.

Зазначимо, що на даний час відповідні законопроекти стосовно реформування ВП ВС не вносилися.

Разом з тим, про можливу нову систему організаційної побудови ВС раніше в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» розповідав ректор НШСУ Микола Оніщук.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області