Стало відомо, де на військовозобов’язаних чекатимуть з повістками з 1 червня

13:49, 29 травня 2023
Верховна Рада на початку травня продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію ще на 90 днів до 18 серпня. «Судово-юридична газета» розповість, кого зможуть мобілізувати починаючи з 1 червня та як вручатимуть повістки.
Стало відомо, де на військовозобов’язаних чекатимуть з повістками з 1 червня
Джерело фото: espreso.tv
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада 2 травня вчергове продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію ще на 90 днів, тобто до 18 серпня. Разом з тим до законодавства було внесено зміни, які розширили можливості територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для вручення повісток.

Де можуть вручити повістки

Згідно з постановою уряду працівникам військкоматів дозволено вручати повістки військовозобов’язаним незалежно від місця взяття їх на військовий облік. Тобто легально можуть вручати повістку будь-де. Фактично урядовці легалізували практику вручення повісток військовозобов’язаним, яка існувала до рішення КМУ. На практиці працює мобільна група за участі представників ТЦК та поліції, оскільки військові не мають права перевіряти документи. Після перевірки документів поліцією і з’ясування чи оновлювалися дані військовозобов’язаного йому виписують повістку для уточнення даних після чого направляють на медкомісію.

Строки проведення медкомісії можуть сягати кількох місяців через перевантаженість закладів охорони здоров’я.

Однак наявні випадки коли військовозобов’язаних відправляють  на медкомісію з порушенням усіх можливих процедур.

Кого можуть мобілізувати

Згідно до законодавства мобілізувати можуть такі категорії чоловіків    придатні і обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби;

придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;

зняті та виключені з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років (власники «білого квитка»), визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану рішенням ВЛК, які не здійснювали тяжкий злочин. Згідно до закону «про мобілізацію та мобілізаційну підготовку зазначені особо мають з’явитися до ТЦК в разі отримання повістки. Щоправда рішення ВЛК – це лотерея. І не завжди, воно відповідає діагнозу військовозобов’язаних.

Жінки, які несли військову службу раніше можуть бути мобілізовані, якщо вони стоять на військовому обліку та придатні за станом здоров’я під час воєнного стану.

Чоловіки і жінки, які мають право на відстрочку через інвалідність або за сімейними обставинами, можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням.

Хто вручає повістки:

Згідно з пунктом 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних ТЦК.

Вручення повісток здійснюють уповноважені на це особи:

    представники органів місцевого самоврядування;

    керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;

    представники та керівники закладів освіти;

    посадові особи районного (міського) ТЦК.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області