САП попросила ВАКС ув’язнити екссуддю Чауса на 12 років з конфіскацією майна

20:50, 30 травня 2023
Сторона обвинувачення під час судових дебатів попросила Вищий антикорупційний суд ув’язнити колишнього суддю Миколу Чауса на 12 років та конфіскувати його майно.
САП попросила ВАКС ув’язнити екссуддю Чауса на 12 років з конфіскацією майна
Фото: sudreporter.org
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прокурор Спеціалізованої антикорупційно Аліна Жовницька попросила Вищий антикорупційний суд визнати екссуддю Дніпровського райсуду міста Києва Миколу Чауса винуватим та призначити покарання у вигляді 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

У своєму виступі під час судових дебатів вона також попросила суд змінити запобіжний захід для екссудді з застави на тримання під вартою, а раніше сплачену заставу стягнути у дохід бюджету.

Зі свого боку під час засідання колишній суддя Микола Чаус подав 3 нові клопотання про закриття справи та 9 клопотань про визнання доказів недопустимим. Під час свого виступу він  розповів про своє викрадення в Молдові і навіть порівняв його з викраденням нацистів в Ізраїлі і Аргентині.

За словами Чауса, нацистів викрадали за злочини проти людяності, а його просто так.

Екссуддю Чаусу підозрюють у вимаганні та отриманні 150 тисяч доларів США.

За версією НАБУ, хабар Чаус розділив на дві частини: 80 і 70 тисяч доларів. Першу частину поклав у 2-літрову банку і закопав біля забору однієї із ділянок, якою користувалася його дружина, а другу частину поклав у банку на 1,85 літра і залишив у машині Toyota Land Cruiser Prado (якою користувався сам Чаус, хоча за документами вона належала його матері-пенсіонерці) .

Ці кошти Чаус нібито отримав за винесення вироку в інтересах підсудної пенсіонерки Світлани Сасевич. Замість можливих 7 років позбавлення волі суддя призначив їй 5 років, звільнивши від відбування покарання з іспитовим строком у 1,5 роки.

Сам екссуддя під час судового розгляду відкинув звинувачення в отриманні хабара. За його версією, зазначену суму він брав в борг на будівництво будинку.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси