Верховний Суд висловився щодо кваліфікації дій як самовільного заволодіння земельною ділянкою

07:40, 1 грудня 2023
Верховний Суд: Встановлення факту самовільного зайняття земельної ділянки та відсутність доказів того, що такі дії вчинив саме обвинувачений, унеможливлюють кваліфікацію його дій за ст. 197-1 КК.
Верховний Суд висловився щодо кваліфікації дій як самовільного заволодіння земельною ділянкою
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Органом досудового розслідування чоловік обвинувачувався у тому, що він, виявивши за межами своєї ділянки іншу земельну ділянку, яка прилягала до житлового будинку та розміщувалася в охоронній зоні та є власністю територіальної громади, та не отримавши відповідного рішення міської ради, огородив цю земельну ділянку, завіз на її територію будівельні матеріали та почав роботи з будівництва прибудови до закладу громадського харчування, розпочавши протиправне використання вказаної ділянки у власних цілях.

Такі дії були кваліфіковані органом досудового розслідування за ч. 2 ст. 197-1 КК.

Позиції судів першої та апеляційної інстанцій

Вироком місцевого суду, залишеним без зміни ухвалою суду апеляційної інстанції, особу визнано невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК, і виправдано у зв’язку з недоведеністю того, що кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим.

Позиція Верховного Суду

Залишено без зміни ухвалу суду апеляційної інстанції. ККС установив, що надані стороною обвинувачення докази підтверджують лише факт самовільного зайняття земельної ділянки, розташованої на розподільному газопроводі низького тиску.

Проте дослідженими судами попередніх інстанцій доказами не доводиться факт самовільного заволодіння земельною ділянкою саме обвинуваченим, оскільки жоден із допитаних свідків не вказав на нього як на особу, яка вчинила такі дії; власником кафе, розташованому на газопроводі низького тиску є інша особа; працівниками газової служби не складалися та безпосередньо не вручалися попередження щодо обвинуваченого, а він, придбавши житловий будинок, у подальшому отримав дозвіл на здачу в експлуатацію житлового будинку і з 2009 р. змінив місце проживання.

ККС погодився, що поза розумним сумнівом не доведено винуватість обвинуваченого у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК.

Постанова колегії суддів Другої судової палати ККС ВС від 05.09.2023 у справі №755/7551/18.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд