Єврокомісія схвалила виділення Україні майже 4,2 млрд євро за виконання реформ, зокрема прийняття закону про реформу БЕБ

18:36, 17 липня 2024
Україна зможе отримати у вересні майже 4,2 млрд євро за виконання реформ за Планом Ukraine Facility.
Єврокомісія схвалила виділення Україні майже 4,2 млрд євро за виконання реформ, зокрема прийняття закону про реформу БЕБ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Європейська комісія підтримала виділення Україні майже 4,2 млрд євро. Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Разом проводимо структурні реформи та працюємо на шляху до нашого спільного майбутнього» - зазначив він.

Йдеться про виконання Плану реформ Ukraine Facility. Раніше «Судово-юридична газета» писала, скільки грошей Україна отримає за набрання чинності законом про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Як зазначив голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев, Україна виконала усі індикатори з Плану для Ukraine Facility з дедлайнами у ІІ кварталі.
«Ми вже отримали усі кошти так званого «безумовного фінансування», отже далі виділення фінансових ресурсів відбуватиметься за умови реалізації щоквартальних індикаторів» - зазначив він.
У ІІ кварталі це були:

  • схвалення плану цифровізації Державної митної служби;
  • схвалення Бюджетної декларації на 2025-2027 років;
  • схвалення Плану заходів з реалізації Дорожньої карти щодо реформування управління публічними інвестиціями;
  • призначення нового керівника НАЗК;
  • набуття чинності Закону про корпоративне управління для державних компаній;
  • перегляд нормативно-правової бази про Бюро економічної безпеки;
  • затвердження Національного плану з енергетики та клімату;
  • прийняття Стратегії термомодернізації будівель на період до 2050 року та Плану заходів з її реалізації;
  • набрання чинності стратегічним документом з протимінної діяльності на період до 2033 року.

За його словами, очікується, що Європейська комісія до кінця місяця опрацює звіт України про результати виконання індикаторів для їх підтвердження.
Надалі держави-члени ЄС мають протягом двох місяців ухвалити рішення про виділення Україні наступного траншу фінансування у рамках Ukraine Facility. Йдеться про 4,1 млрд. євро, які ми розраховуємо отримати у вересні, зауважив Гетманцев.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Європейська комісія 17 червня опублікувала рішення №2024/1697 про створення Аудиторської ради для контролю за використанням коштів в рамках виконання Україною програми фінансування за Планом Ukraine Facility. Нагадаємо, що цей План передбачає зокрема створення Вищого адміністративного суду, внесення змін до КПК, збільшення чисельності САП і ВАКС тощо.

Механізм Ukraine Facility передбачає залучення 50 мільярдів євро з 2024 по 2027 роки за умови успішного виконання Плану України. Більша частина з цих коштів – кредити.

Україна, відповідно до Рамкової угоди, зобов'язується забезпечити високий рівень прозорості використання коштів.

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», слідкувати за тим, як Україна витрачає кошти ЄС на реформи, буде спеціальний «ревізор». Це передбачає ратифікована 6 червня парламентом Рамкова угода між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування Союзу для України згідно з інструментом Ukraine Facility (законопроект 0276).

Відповідно до цієї Угоди європейські інституції мають право ставити питання не лише про припинення виплат, а й про повернення коштів.

Рамкова угода передбачає створення Аудиторської ради, до складу якої увійдуть професійні аудитори, експерти з фінансового контролю, а також антикорупційні експерти. Ця аудиторська Рада буде створена в ЄС. За угодою, Україна зобов’язана взаємодіяти з аудиторською Радою, надавати їй відповідні документи для того, щоб, у разі виявлення порушень, можна було їх розслідувати.  

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Віталій Яроцький
    Віталій Яроцький
    д.ю.н, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, завідувач кафедри цивільного права #2 Національного юридичноно ун-ту ім.Ярослава Мудрого, член НКР при ВС
  • Аліна Сидорук
    Аліна Сидорук
    суддя Господарського суду Тернопільської області