Питання незалежності суддів залишається відкритим

12:18, 14 червня 2017
Чому правоохоронці не поспішають передавати до суду кримінальні виробництва, що стосуються судової системи.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Де-юре інституційна незалежність судів і суддів забезпечена на законодавчому рівні. На цьому наголосила голова Ради суддів України Валентина Симоненко на V Міжнародному судово-правовому форумі, запитавши у присутніх, чи забезпечено незалежність де-факто.

Щоб відповісти на це питання, на думку голови Ради суддів України (РСУ), необхідно розібратися в тому, чи потрібні незалежні суди учасникам судових процесів. Часто трапляється так, що тиск на суд надає сторона, яка не може розраховувати на винесення рішення на свою користь.

На даний момент повноваження щодо забезпечення незалежності суддів покладено на Вищу раду правосуддя, що відображено в законі. У РСУ не було подібних законодавчих норм, однак це не означає, що Рада усунеться від діяльності по забезпеченню незалежності.

Свого часу РСУ активно займався питанням охорони судів. І саме Рада рекомендувала судам у разі порушення порядку та неможливість гарантувати безпеку суддям, співробітникам і відвідувачам, припиняти роботу установ.

На даний момент Рада активно вивчає статистику. За даними, отриманим від правоохоронців, за фактом втручання в діяльність суду в 2014 році були розпочаті 74 виробництва, у 2015 році — 131, у 2016 році — 100 і по травень 2017 року — 44. При цьому направлено до суду і завершені в 2014 році — 0, в 2015 році — 4, у 2015 році — 2 і в 2017 році — 3 кримінальні виробництва. Валентина Симоненко впевнена, що ці цифри несумірні.

У той же час відносно суддів за фактом винесення неправосудного рішення в 2014 році ініційовані 220, у 2015 році — 388, у 2016 році — 374 і в 2017 році — 189 кримінальних проваджень. При цьому направлено до суду: в 2014 році — 1, у 2015 році — 7, в 2016 році — 6 і в 2017 році — 0 проваджень.

Як зазначає голова РСУ, це означає, що фактично величезна кількість суддів знаходиться під тиском.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва