Чому українці стали менше судитися

15:31, 6 липня 2017
У Вищому господарському суді назвали причини зменшення кількості судових спорів за I півріччя 2017 року.
Чому українці стали менше судитися
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кількість судових спорів стала меншою, проте причина цього, на жаль, — не поліпшення економічної ситуації, а відчуження Криму та східних областей, а також збільшення суми судового збору. Про це заявив голова Вищої господарського суду України Богдан Львов під час засідання пленуму ВГСУ.

На підтвердження своїх слів Богдан Львов навів статистику роботи господарських судів за I півріччя 2017 року. Так, за цей період до госпсудів надійшли 89,1 тис. справ і матеріалів, а за аналогічний період минулого року надійшли 96 тис.

Першість за кількістю розглянутих справ за I півріччя 2017 року утримують Київ та Дніпропетровська область — 18,4 тис. та 12,5 тис. відповідно. Найменша кількість справ розглянуто в Рівненській і Тернопільській областях — по 1,3 тис.

З усього масиву матеріалів, що надійшли позовні заяви та позови про банкрутство складають 51,2 тис. справ. З них не були прийняті до розгляду 14,5 тис. справ.

Велика кількість таких заяв, як вказав Богдан Львов, обумовлено тим, що в багатьох з них була відсутня інформація про оплату судового збору. Такі позови приймалися до розгляду після усунення недоліків.

За I півріччя 2017 року на одного суддю місцевого господарського суду доводилося в середньому 195 справ і матеріалів. На одного суддю апеляційної інстанції в середньому припадало 142 скарги, на одного суддю ВГСУ — 136 скарг і заяв.

В цілому, як зазначив Богдан Львов, навантаження на суддів ВГСУ істотно зросла у зв'язку зі скороченням чисельності працюючих суддів, однак це не позначилося на якості роботи власників мантій.

Всього в ВГСУ за вказаний період надійшли 7,3 тис. касаційних скарг, розглянуто 6,9 тис.

Господарська палата Верховного Суду України винесла 73 постанов. У 39 випадках вимоги скаржників були задоволені повністю або частково.

У II півріччі в ВГСУ очікують завершення конкурсу в новий Верховний Суд, прийняття процесуальних кодексів, вирішення питання з переведенням суддів після ліквідації ВГСУ, а також визначення кадрової чисельності служителів Феміди.

Богдан Львов наголосив на необхідності збереження кадрового суддівського складу в господарській юрисдикції.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді