Чи вправі КОРД зупиняти авто?

10:45, 30 серпня 2017
Повноваження і судова практика щодо КОРДу.
Чи вправі КОРД зупиняти авто?
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Антитерористична операція на Сході України і регулярні кримінальні інциденти на іншій території країни зробили звичним появу поліцейських зі зброєю на вулицях міст і навіть в житлових будинках. Однак активність поліції і спецслужб традиційно викликає невдоволення громадян, які далеко не завжди готові миритися з обмеженнями в своїх діях і пересуваннях. Не так давно в редакцію «Судово-юридичної газети» звернувся громадянин зі скаргою на дії бійців спецпідрозділу Національної поліції Корпус оперативної раптової дії (КОРД). Киянина не влаштувало те, що якісь співробітники спецпідрозділу (за його версією, це був саме КОРД) зупинили його автомобіль без пояснення причин і в не дуже ввічливій формі провели огляд машини. Втім, в Національній поліції «Судово-юридичну газету» запевнили, що до зупинок транспортних засобів, якщо вони не пов'язані із затриманням злочинців або проведенням спецоперацій, КОРД не причетний.

Що таке КОРД

Департамент КОРДу Національної поліції був створений на початку 2016 року. Про необхідність появи цього підрозділу ще в 2014 році оголосив глава МВС Арсен Аваков. За задумом авторів реформи органів внутрішніх справ, яка почалася все в тому ж 2014-му, новий єдиний спецпідрозділ поліції повинен був замінити ряд старих міліцейських спецпідрозділів, таких як «Беркут», «Сокіл», «Титан» і «Грифон». Зразком для нового підрозділу став спецпідрозділ поліції США відомий як SWAT (Special Weapons And Tactics — «Спеціальна зброя і тактика») і деякі його європейський аналоги.

У жовтні 2015 року розпочався конкурсний відбір в КОРД. Керівництво МВС та Національної поліції приділили конкурсу велику увагу, а фінансові витрати на конкурс і навчання взяли на себе США. Відбір до спецпідрозділу включав вісім етапів: анкетування на відповідність основним критеріям служби в КОРД, психологічне тестування, перевірку на поліграфі, заліки з фізичної підготовки, проходження спеціального курсу на витривалість в умовах значних фізичних навантажень і фінальна співбесіда. Після цього кандидати, що успішно пройшли відбір проходили двомісячний курс спеціальної підготовки за американськими методиками і з американськими інструкторами.

У березні 2016 року перші 37 співробітників КОРДу приступили до служби. В даний час такі спецпідрозділи є вже у багатьох областях України, хоча не скрізь вони укомплектовані згідно зі штатним розкладом. Всього, як повідомив глава МВС Арсен Аваков, КОРД повинен складатися з 2 100 бійців. Група А, яка власне займається спеціальними операціями і затриманням злочинців, повинна складатися з 1 079 осіб, група B, в завдання якої входить захист осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, повинна мати 329 осіб, а група логістики повинна складати 692 людини.

Втім, за даними «Судово-юридичної газети», чисельність підрозділів КОРД поки ще далека від штатної. Тому нерідко для виконання конкретних завдань, керівництво задіє підрозділи з кількох областей відразу. До речі, часто бійці КОРД, крім операцій із затримання злочинців і забезпечення правопорядку, залучаються для участі в антитерористичних заходах в зоні АТО.

Таким чином, в 2016 році в системі поліції замість декількох спецпідрозділів, що підкоряються різним Департаментам МВС, з'явився підрозділ з єдиним управлінням, постачанням і програмою підготовки. Куратором нового спецпідрозділу став заступник голови Національної поліції, а в минулому заступник начальника столичної міліції і начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Олексій Руденко.

Серед співробітників правоохоронних органів КОРД відомий досить жорстким механізмом відбору, високим рівнем матеріального і технічного забезпечення і непоганою заробітною платою. За даними ЗМІ, зарплата рядових бійців спецпідрозділу становить близько 10 тис. грн в місяць і вище. Їх командир старший лейтенант Микола Путій, згідно з даними електронної декларації, отримує майже 33 тис. грн на місяць.

Що може робити КОРД

Згідно з інформацією з офіційного сайту КОРД, в завдання спецпідрозділу входить:

  1. Розробка і проведення спеціальних операції по захопленню небезпечних злочинців;
  2. Припинення правопорушень, скоєних учасниками злочинних угруповань;
  3. Звільнення заручників;
  4. Здійснення силової підтримки при проведенні оперативно-розшукових заходів, слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, а також заходів забезпечення кримінального провадження;
  5. Надання підтримки іншим підрозділам поліції з метою забезпечення переваги вогневої потужності над правопорушниками;
  6. Участь в антитерористичних операціях, що проводяться Антитерористичним центром при Службі безпеки України;
  7. Вивчення, узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду, а також методики роботи аналогічних зарубіжних підрозділів в цьому напрямку роботи;
  8. Забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Крім того, оскільки КОРД є поліцейським підрозділом, то крім зазначених функцій вони можуть діяти відповідно до Закону «Про Національну поліцію». Ст. 31-38 цього закону передбачають, що співробітники поліції мають право перевіряти документи, осіб що їх зацікавили, опитувати їх, зупиняти транспортні засоби, обмежувати пересування осіб і транспортних засобів, проникати в житла і будівлі тощо. При цьому ст. 32 закону про поліцію передбачає ряд умов, яких поліцейські повинні дотримуватися, щоб зажадати від громадянина надати документи. Для цього громадянин повинен бути схожий на обличчя, яке знаходиться в розшуку, мати при собі зброю або підозрюватися, що він збирається вчинити правопорушення.

Що стосується зупинки транспортних засобів, то підставами для зупинки транспортних засобів можуть бути підозра в тому, що власник або водій автомобіля можуть бути причетні до скоєння злочину, а автомобіль знаходиться в угоні. Також поліцейський має право оглянути автомобіль, але за умови підстав для таких дій. При цьому згідно з п. 2 ст. 35 Закону співробітник поліції зобов'язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки транспортного засобу і детально розповісти, чому саме його так зацікавив той чи інший водій або автомобіль. Відповідно будь-який водій має право вимагати від поліцейського пояснення причин його зупинки, якщо співробітник з яких-небудь причин цього не зробив.

Втім, як розповів «Судово-юридичній газеті» співрозмовник в Національній поліції, в практиці КОРД практично немає випадків зупинки громадян або транспортних засобів для будь-яких перевірок. «Ці функції в принципі не притаманні спецпідрозділу поліції, у нього зовсім інші завдання, спрямовані не на виконання патрульних функцій, а на проведення спеціальних операцій, затримання злочинців, антитерористичних заходів. На блокпостах співробітники КОРД теж не стоять і документи у громадян не перевіряють. Якщо необґрунтовані зупинка і перевірка документів мали місце, то варто було уточнити у перевіряючих, з якого вони підрозділу. Бійці КОРД мають відповідну екіпіровку і відповідний шеврон червоного кольору», — розповів виданню співрозмовник в поліції.

Що є про КОРД в реєстрі судових рішень

Оскільки спецпідрозділ «КОРД» почав повноцінну роботу відносно недавно, то будь-яких скарг на їх дії поки небагато. В Єдиному реєстрі судових рішень є кілька судових рішень, пов'язаних зі спробами прокуратури притягнути до відповідальності деяких співробітників КОРД, яких наглядове відомство запідозрило в скоєнні правопорушень.

Наприклад, в серпні 2016 року фігурантом кримінального провадження за ч. 2 ст. 365 (Перевищення влади і службових повноважень з попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу став помічник чергової частини київського підрозділу КОРД. Раніше він служив в столичному полку спецпідрозділу міліції «Беркут». Йому в провину було поставлено події більш ніж семирічної давності, коли 8квітня 2010 року в культурному центрі «Український дім» відбулися зіткнення між активістами партії «Свобода» та інших націоналістичних партій з співробітниками спецпідрозділу міліції «Беркут». Націоналістів тоді не влаштувала виставка, присвячена провині членів УПА в події «Волинської різанини» 1943 року. Після розгрому виставки ряд націоналістів було затримано. Постраждав і журналіст «Нового каналу». Втім 22 вересня 2016 року Печерський райсуд Києва відмовився відсторонити співробітника КОРД через недоведеність перешкоджання колишнього бійця «Беркута» слідству, а в листопаді того ж року рішення першої інстанції залишив в силі і Апеляційний суд Києва.

Досить скандальний випадок стався 14 листопада 2016 року в Харкові. Тоді автомобіль Toyota Highlander яким керував старший інспектор першого відділу по проведенню спеціальних операцій місцевого підрозділу КОРД врізався в стовп. В результаті аварії загинули два пасажири автомобіля, один з яких також був співробітником спецпідрозділу. Вцілілий водій при цьому відмовився здавати аналіз крові на виявлення алкоголю. У той же день Червонозаводський райсуд Харкова дозволив примусово взяти у нього аналіз крові. Аналіз показав, що співробітник КОРДу дійсно знаходився в стані алкогольного сп'яніння — у нього зафіксували 0,53 проміле, при нормі 0,2 проміле. Згодом суд обрав кордовцю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а 30 грудня 2016 року він був звільнений з поліції. Спроба офіцера поновитися на посаді через суд результату не дала.

А 29 листопада 2016 року Корольовський районний суд Житомира відсторонив на місяць з посади старшого інспектора 1-го відділу по проведенню спеціальних операцій управління КОРД управління поліції в Житомирській області. За даними місцевої прокуратури, співробітник спецпідрозділу 25 червня 2016 роки не впорався з керуванням особистого автомобіля Mazda-3, вилетів в кювет, після чого врізався в дерево. Щоб отримати страховку на ремонт розбитого автомобіля він, за версією слідства, вступив у змову з двома інспекторами місцевого райвідділу поліції, і вони фальсифікували матеріали дорожньо-транспортної пригоди. В результаті вийшло, що в аварії був винен вже не співробітник КОРД, а інший водій, який керував автомобілем ВАЗ 21063. Відповідну інформацію один з інспекторів направив до Коростенського міськрайонного суду Житомирської області, який 21 липня 2016 року визнав винним у ДТП водія ВАЗ і оштрафував його на 340 грн. В результаті співробітник КОРД зміг отримати страхову виплату на ремонт розбитого автомобіля. Однак уже восени того ж року він став фігурантом кримінального провадження у ст. 190 (Шахрайство) та ст. 358 (Підроблення документів) Кримінального кодексу.

Найбільш резонансною подією за участю КОРД залишається трагічна історія в с. Княжичі Київської області. 4 грудня 2016 року під час операції із затримання банди злодіїв між співробітниками столичного підрозділу КОРД і співробітниками державної охорони сталася перестрілка, в результаті якої загинули п'ятеро співробітників поліції. Серед загиблих був і начальник столичного підрозділу КОРД Віталій Валецький.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду