Як розраховується стаж для участі в відборі у місцеві суди

14:00, 8 вересня 2017
ВККСУ роз'яснила розрахунок стажу професійної діяльності в сфері права відповідно до вимог статті 69 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
Як розраховується стаж для участі в відборі у місцеві суди
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У зв'язку з проведенням процедур відбору кандидатів на посаду судді місцевого суду роз'яснюємо деякі аспекти розрахунку стажу професійної діяльності в сфері права відповідно до вимог статті 69 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

У разі отримання особою вищої юридичної освіти до вступу в силу Закону України «Про вищу освіту» від 1 липня 2014 року або в умовах здійснення освітньої діяльності, здійснюваними вищими навчальними закладами до вступу в силу цього закону, така особа може бути допущена до участі в підборі за умови отримання нею кваліфікаційних рівнів «спеціаліст», «магістр» та/або отримання диплома спеціаліста, магістра або прирівняних до них.

За змістом діяльність особи за фахом у сфері права передбачає розробку або застосування норм права і носить систематичний характер. Зокрема, діяльність протягом встановленого законом терміну за фахом:

  • У судах і органах судової влади;
  • В органах прокуратури;
  • В адвокатурі;
  • В нотаріаті;
  • В органах державної влади та місцевого самоврядування;
  • У Президії Національної академії наук України та галузевих академіях наук, а також в наукових і науково-педагогічних установах, організаціях та їх підрозділах, що діють в області права;
  • На підприємствах, в установах, організаціях на керівних і адміністративних посадах, в разі якщо така діяльність або повноваження особи або види діяльності органу, підприємства, установи, організації передбачали, зокрема, нормотворчість, правозастосування, правову допомогу, юридичне забезпечення діяльності, претензійну роботу, виконання судових рішень, юридичне представництво інтересів осіб, захист від кримінального обвинувачення.

Стаж роботи працівників апаратів судів, робота яких не пов'язана з нормотворчою, правозастосовною діяльністю, яка не прирівнюється до стажу професійної діяльності в області права, необхідного для участі в відборі.

«Судово-юридична газета» повідомляла, для участі в відборі на посаду судді кандидат повинен мати стаж в сфері права не менше трьох років на момент подачі заяви в ВККС.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України