Три нововведення від Мін'юсту: названі подробиці

14:22, 22 вересня 2017
Начальник юстиції Києва Станіслав Куценко розповів про нові можливості, які пропонує Мін'юст.
Три нововведення від Мін'юсту: названі подробиці
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Важливою функцією юстиції є нотаріат: державний і приватний. У Києві до послуг громадян представлено близько 100 державних і 1300 приватних нотаріусів. В цілому по Україні працюють 6500 приватних нотаріусів, які поряд з державними засвідчують важливі юридичні документи. При цьому держустанови частіше реєструють спадщину, договір оренди, в основному працюючи з соціально незахищеними верствами населення. Наприклад, в Києві близько 15 державних нотаріальних контор, клієнтами яких завдяки доступними тарифами, в основному, є пенсіонери і люди з обмеженими можливостями.

Як відомо, раніше була державна монополія на реєстрацію майна та бізнесу. Це спричинило появу великих черг і посередники намагалися на цьому заробити. Зараз же система нотаріату активно реформується і Міністерство юстиції в рамках децентралізації повністю передало функцію реєстрації на місця: місцевій раді, державним і приватним нотаріусам, в яких, як і онлайн, можна зареєструвати квартиру, земельну ділянку, договір дарування, купівлі-продажу тощо.

Звичайно, тарифи на послуги приватних нотаріальних контор вище, ніж у державних. Але надана їм автономія не позбавила від контролю: Міністерство юстиції уважно стежить за діяльністю нотаріусів на предмет добросовісності виконання їх функцій.

Також була створена так звана антирейдерська комісія, завдяки якій в 10 разів зменшилася кількість рейдерських захоплень в Україні. Цьому сприяло збільшення кримінальної відповідальності за участь в рейдерських схемах — до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. І відповідальність у таких випадках несе як заявник, зацікавлена особа, так і держреєстратор (державний чи приватних нотаріус), якому можуть заборонити доступ до реєстру і позбавити свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Ще одна цікава послуга від Мін'юсту — «SMS-маяк». За допомогою цього сервісу з'явилася можливість внести номер реєстрації майна в держреєстрі в базу сайту «Онлайн будинок юстиції» та оперативно отримувати повідомлення на телефон або e-mail в разі посягання на власність особи.

Нагадаємо, в Мін'юсті розповіли, як будуть проходити установчі з'їзди приватних виконавців.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області