У Хмельницькому слідчому ізоляторі ув'язнені сплять на підлозі

16:01, 14 вересня 2017
Більшість недоліків, виявлених під час попереднього візиту в 2013 році, залишилися без уваги.
У Хмельницькому слідчому ізоляторі ув'язнені сплять на підлозі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

12 вересня 2017 року рамках діяльності національного превентивного механізму працівники Секретаріату уповноваженого Верховною Радою України з прав людини спільно з громадськими моніторами зробили повторну перевірку Хмельницького слідчого ізолятора.

Переважна більшість зауважень, які мали місце під час попереднього візиту в 2013 році, залишилися актуальними, повідомляє прес-служба Омбудсмена.

Зокрема, більшість камер установи не забезпечені належним штучним освітленням, в них надмірна заґратованість вікон, санвузли знаходяться в неналежному технічному стані, стіни в деяких камерах були вологими і покриті грибком. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною кип'яченою водою і припливно-витяжною вентиляцією. Більшість камер підлягають поточному ремонту. Електромережі в установі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки.

Під час моніторингу виявлено факти, коли засуджені, етаповані через слідчий ізолятор в інші установи виконання покарань і містяться в «транзитних» камерах, не були забезпечені спальним місцем, в зв'язку з чим вони змушені спати по черзі або на брудній підлозі камери. Такі факти свідчать про жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

Від в’язнів надходили скарги на неналежне медичне обслуговування в установі. В даний час в медичній частині відсутні інфекційний ізолятор і палата-ізолятор для утримання осіб з психічними розладами. У журналі обліку отриманих і використаних лікарських засобів і медичних виробів останні записи датуються травнем цього року.

За результатами моніторингового візиту до такої установи Міністерству юстиції України буде направлено відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав ув'язнених і практичними рекомендаціями щодо їх усунення.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду