Особливості вчинення нотаріальних дій за участю осіб з інвалідністю

18:44, 19 липня 2022
Для реалізації прав осіб, зокрема з інвалідністю, нотаріальні дії вчиняються з певними особливостями.
Особливості вчинення нотаріальних дій за участю осіб з інвалідністю
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м. Львів повідомляє, що в Україні кожен має рівні права. Для реалізації прав осіб, зокрема з інвалідністю, нотаріальні дії вчиняються з певними особливостями.

«Якщо особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, має вади зору або з інших причин не має змоги самостійно прочитати документ, нотаріус уголос прочитує їй текст документа, про що на документі робиться відповідна відмітка.

У випадку, якщо особа внаслідок фізичної вади, хвороби або іншої причини (наприклад, неписьменна) не може власноручно підписати документ, то за дорученням у її присутності та в присутності нотаріуса цей документ може підписати інша людина.

Причини, через які особа не підписала документ, зазначаються у тексті документа та у посвідчувальному написі.

Особа з порушенням слуху, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, має прочитати документ і підписати його. Якщо людина у зв'язку з хворобою або фізичною вадою не може підписати документ, то обов'язково повинен бути присутній спеціаліст (сурдоперекладач), який володіє технікою спілкування з людиною з порушенням слуху і може підтвердити своїм підписом, що зміст правочину, заяви чи іншого документа відповідає волевиявленню та дійсним намірам учасника нотаріальної дії. Підпис особи (сурдоперекладача) проставляється після тексту документа.

Якщо заповідач унаслідок фізичної вади, хвороби або з будь-яких інших причин не може власноручно підписати заповіт, за дорученням заповідача він може бути підписаний іншою фізичною особою.

Фізична особа, на користь якої заповідається майно, не має права підписувати заповіт.

За бажанням заповідача, а також у випадках, якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватись не менше ніж при двох свідках.

Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому», - сказано у повідомленні.

Також ми писали про оплату послуг державних та приватних нотаріусів: що варто знати.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України