Нацбанк «взявся» за обмінники: анулював ліцензію чотирьом, на дві компанії наклав штрафи по 151 тисячі грн

18:00, 5 серпня 2022
Компанії, яким анулювали ліцензії, охоплюють близько 15% ринку готівкового обміну валют та мають понад 600 пунктів обміну валют.
Нацбанк «взявся» за обмінники: анулював ліцензію чотирьом, на дві компанії наклав штрафи по 151 тисячі грн
Джерело фото: publish.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк України застосовував заходи впливу до чотирьох фінансових компаній, які здійснюють торгівлю валютними цінностями, у вигляді відкликання (анулювання) ліцензій на торгівлю валютними цінностями (обмін валюти), а до двох фінансових компаній – штрафи та письмові застереження. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Зокрема, «ФК «КОНСТАНТА М», «ДСД ФІНАНС», «24 ОНЛАЙН», «ФІНАНСОВА ГАРАНТІЯ» анульовано ліцензії за порушення вимог валютного законодавства.

«Ці компанії охоплюють близько 15% ринку готівкового обміну валют та мають понад 600 пунктів обміну валют», - кажуть у НБУ. 

Дві компанії – «ФК «ФІНОФІС» та «24 ОНЛАЙН» – оштрафовано.

«Розмір штрафу становить 151 000 грн до кожної установи за виявлені порушення Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та Закону України «Про валюту і валютні операції». Також до цих двох фінансових компаній застосовані письмові застереження», - зазначили в Нацбанку. 

Станом на 4 серпня 2022 року Національний банк здійснив 40 перевірок структурних підрозділів 15 небанківських фінансових установ.

За результатами таких перевірок установлені факти недопущення членів інспекційної групи до проведення позапланової виїзної перевірки, перешкоджання у проведенні таких перевірок, здійснення валютно-обмінних операцій без їх документального оформлення та інші порушення.

Водночас за результатами безвиїзного нагляду за небанківськими фінансовими установами, які мають ліцензії Національного банку на здійснення валютних операцій, виявлено низку грубих порушень, що полягали у здійсненні операцій всупереч постанові Правління Національного банку України від 24.02.2022 № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», якою було запроваджено ряд обмежень для валютного ринку.

Ці та інші рішення ухвалені на засіданні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг 5 серпня 2022 року

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси