Школа офлайн або онлайн: як батькам вибрати форму навчання для дитини

16:42, 16 серпня 2022
Як батькам самостійно обрати форму навчання для своєї дитини.
Школа офлайн або онлайн: як батькам вибрати форму навчання для дитини
Джерело фото: IgorVetushko/Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народний депутат Юлія Гришина в інтерв’ю виданню «Вести» розповіла, що офлайн-навчання навіть у відносно безпечних регіонах не може бути примусовим. Батьки мають право вибрати іншу форму навчання, навіть якщо більшість інших батьків у класі погоджуються віддати своїх дітей на очне навчання.

«Батькам достатньо написати заяву на ім'я директора школи з проханням забезпечити дистанційне навчання для дитини. Відповідно до статті 57-1 закону про освіту, дитині гарантовано дистанційне навчання. Для дітей, які не відвідують навчання, організовуватимуть дистанційні класи. Що ж до індивідуальних форм навчання (екстернат, сімейна форма та педагогічний патронаж), перевести дитину на ці форми освіти можна як на початку навчального року, так і протягом нього, але не пізніше ніж за 3 місяці до проведення річного оцінювання (окрім педагогічного патронажу). Кожна дитина, де б вона не була – в Україні чи за кордоном, повинна отримати доступ до української освіти саме у тій формі, в якій забажає. Наша спільна мета – забезпечити таку можливість, зберегти дітям зв'язок з Україною та продовжити освітній процес навіть в умовах війни», – наголосила Юлія Гришина.

За даними МВС, найкращі показники шкіл, які готові до початку навчання в очному форматі, - в Одеській, Тернопільській, Львівській, Хмельницькій областях, а також у м. Києві.

В Києві, як заявила директор Департаменту освіти та науки Олена Фіданян, ті, хто не наважується відправляти дітей до школи, мають можливість або вчитися онлайн, або за індивідуальною формою.

Як зазначила Фіданян, де укриття не зможе вмістити всіх школярів одночасно, там школи займатимуться у дві зміни.

Аби створити безпечні умови для навчання за партами, сьогодні працівники ДСНС беруть участь в обстеженні об'єктів закладів освіти з метою визначення можливості їх використання для укриття.

«Першу скрипку в цьому процесі відіграють органи місцевої влади, адже саме вони відповідальні за підготовку. Ми своєю чергою закріпили за кожним навчальним закладом в регіонах рятувальника – це конкретний працівник, який також відповідатиме за те, чи готовий заклад до нового навчального року. На сьогодні за нашими даними укриттями забезпечено близько 30% закладів освіти усіх рівнів», - зазначив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, 4 серпня.

Грішина зауважила, що не всі діти повернулися до України.

«Станом на серпень понад 640 тисяч українських школярів перебувають за кордоном. Із травня додому повернулося вже 30 тисяч дітей шкільного віку. Є кілька варіантів організації навчання за українською програмою для дитини з-за кордону. Можна продовжувати вчитися дистанційно в українському навчальному закладі, де дитина навчалася до початку повномасштабної війни – за нашими даними, так чинять близько 80% дітей, які виїхали за кордон. Можна перевестися до Міжнародної української школи і навчатися там на екстернатній формі та відвідувати школу в країні перебування дитини», – зазначила Гришина.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду