Екс-заступник голови Антикорсуду Євген Крук фігурує у матеріалах провадження щодо хабаря? документ

12:41, 8 грудня 2022
Однак НАБУ чомусь вирішило не перевіряти суддів Вищого антикорупційного суду на предмет причетності до хабарництва у даному кримінальному провадженні.
Екс-заступник голови Антикорсуду Євген Крук фігурує у матеріалах провадження щодо хабаря? документ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, в Україні за часи реформ було створено широку антикорупційну інфраструктуру, фінансовану з бюджету: Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Вищий антикорупційний суд. Проте усі ці органи виявляються наче безпорадними, коли питання стосується проведення «внутрішньої» перевірки за наявності підозри на корупційне діяння всередині самої цієї інфраструктури.

Так, один з фігурантів справи колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського, екс-перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби в Києві Микола Ільяшенко заявив про корупцію у Вищому антикорупційному суді. При цьому, як випливає із клопотання адвоката до Верховного Суду, що опинилося у розпорядженні «Судово-юридичної газети», НАБУ створило технічні перешкоди в об’єктивній перевірці та встановленні істини шляхом перекваліфікації у провадженні, яке стосується суддів Вищого антикорсуду.

Як випливає із згаданого клопотання адвоката до ВС, Микола Ільяшенко звернувся у жовтні 2022 року до в. о. директора НАБУ Гізо Углави з заявою, в якій повідомив, що через посередника йому була висловлена вимога щодо передачі неправомірної вигоди в сумі 50 тис. доларів США певним особам, серед яких чоловік, який представлявся помічником судді Вищого антикорупційного суду на ім’я Олександр, за прийняття рішення колегією суддів ВАКС про виділення матеріалів стосовно нього в окреме кримінальне провадження та вирішення питання про звільнення від відповідальності. Згодом, за його словами, він мав передати ще 50 тисяч доларів США.

Як описала адвокат обставини справи, у 2020 році цей посередник повідомив Ільяшенку про наявність у нього знайомства з суддею ВАКС. Після розмови знайомий повідомив, що для вирішення ситуації необхідно  1 500 000 доларів США.

На початку березня 2021 року Ільяшенко передав 150 000 доларів посереднику, пізніше останній повідомив, що передав кошти, і додав, що необхідно ще передати 900 000 доларів США.

«На момент передачі іншої частини грошових коштів Ільяшенко знав, що знайомий буде вирішувати його питання через заступника голови суду ВАКС Євгенія Крука.

Згодом, під час зустрічі Миколи Ільяшенка з посередником, останній повідомив, що суддя ВАКС Віктор Маслов, який є головуючим суддею у кримінальному провадженні щодо Ільяшенка, вимагає невистачаючої суми коштів до 1 200 000 грн,  та лише після отримання усієї суми, суддя Маслов буде приймати рішення.

На початку осені 2021 року знайомий повідомив, що він влаштує зустріч Ільяшенку з заступником голови ВАКС Євгенієм Круком, але на саму зустріч приїхав чоловік на ім’я Олександр, який представився помічником судді Крука. Під час особистої розмови Олександр повідомив Ільяшенку, що питання буде вирішено та кримінальне провадження відносно нього буде виділене в окреме провадження, на підтвердження пред’явив проект ухвали колегії судді ВАКС.

Під час розмови Олександр володів всією інформацією по справі, зокрема й тією, яка не була відома заявнику (показаннями співучасника Олени Мазурової). Олександр повідомив, що рішення колегію щодо Ільяшенка буде прийнято відразу після передачі коштів (200 000 доларів США).

Далі Ільяшенко передав кошти в розмірі 200 000 доларів США», - зазначається у клопотанні до ВС.

З початку досудового розслідування детективи НАБУ та прокурори САП звертались до слідчих суддів за територіальною підсудністю до Солом’янського районного суду Києва та Київського апеляційного суду, у тому числі, для отримання ухвал про обшуки та на проведення НСРД.

Однак 11 листопада 2022 року, як розповідається у клопотанні, детективом НАБУ винесено постанову про зміну  кваліфікації з ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 КК на ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК. Він мотивував своє рішення тим, що за результатами проведених слідчих дій на той час «не встановлено будь-яких даних» про відносини посередників, які начебто передавали кошти Ільяшенка, з суддями ВАКС, «однак показання Ільяшенка та інші слідчі дії вказують на те, що посередники та інші невстановлені особи впродовж 2021-2022 років і до цього часу підбурювали його до надання неправомірної вигоди службовим особам за вчинення ними дій в його інтересах, зокрема до надання неправомірної вигоди у сумі 100 000 доларів США, частину з яких підбурювали надати прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури».

Тобто, причетність суддів ВАКС та працівників ВАКС до обставин та подій кримінальних правопорушень у даному провадженні НАБУ вирішило не перевіряти шляхом зміни кваліфікації, замість цього вирішивши перевірити «попередників» - прокурорів САП.

12 листопада 2022 року посередникам у передачі коштів були вручені повідомлення про підозру ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч.4 ст. 190, ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209 КК України  та ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст.  190 КК України відповідно.

Повідомлення про підозру обґрунтовували,  в т. ч. показами Миколи Ільяшенка. «Повідомлення про підозру містить пряме та/або опосередковане відношення до суддів ВАКС, аналогічні посилання містяться в клопотанні про застосування запобіжного заходу.  Додатки до клопотання, докази матеріалів кримінального провадження також містять достатньо інформації про необхідність перевірки причетності суддів ВАКС до кримінальних правопорушень у даному провадженні.

Такі факти унеможливлюють розгляд будь-яких процесуальних документів у даному кримінальному провадженні, принаймні до завершення досудового розслідування в цьому провадженні та до моменту остаточного встановлення відсутності будь-якої причетності суддів і працівників ВАКС  до протиправних дій. 

Необхідно врахувати і той факт, що заявником вказуються як конкретні судді ВАКС Євген Крук та Віктор Маслов, так і особи, дані яких не встановлено. Також не встановлено, у кого із суддів працює помічником Олександр», зазначено у клопотанні до Верховного Суду.

Отже, детективи навіть не намагалися встановити, звідки пан Олександр володіє змістом проектів рішень ВАКС та показань, що розширює коло осіб, щодо яких необхідно перевіряти відомості до усіх суддів ВАКС та працівників ВАКС.

«Відповідно усі судді ВАКС та помічники суддів ВАКС мають набути статусу щонайменше свідків, що також виключає їх участь у судових розглядах у даному провадженні», - йдеться у клопотанні.

Звичайно, є нонсенсом, коли процесуальними керівниками, суддями тощо є ті ж особи, стосовно яких має місце підозра, хоч би й не оголошена, у отриманні хабарів. Тим паче, коли такими так званими «підозрюваними» є судді зразкового новоствореного Вищого антикорсуду, які мають не те, що допускати якісь недосказаності, але й попереджувати усі сумніви у їх неупередженості публічно та завчасно.

Крім того, неможливо встановити істину, коли ці ж особи фактично перевіряють самі себе на предмет корупції та створюють формальні перешкоди, щоб провести цю перевірку об’єктивно.

Судячи з усього, так звана антикорупційна інфраструктура в особі НАБУ, САП та Вищого антикорупційного суду не зацікавлена в розкритті інформації стосовно себе за такими корупційними звинуваченнями, а особи, які мають бути зацікавлені в утвердженні довіри до судової влади, навіть не намагаються відшукати вихід, аби діяти у відповідності з міжнародними антикорупційними стандартами.

Очікуємо коментарів від усіх фігурантів даного матеріалу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді