Незаконний видобуток газу та збитки у майже 197 млн грн: ВАКС розпочав розгляд по суті у справі стосовно шістьох посадовців

15:10, 15 березня 2023
Товариству «Аркона Газ-Енергія» було надано незаконний дозвіл на видобуток газу за користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища у Полтавській області.
Незаконний видобуток газу та збитки у майже 197 млн грн: ВАКС розпочав розгляд по суті у справі стосовно шістьох посадовців
Джерело фото: poltava.to
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За результатами підготовчого засідання колегія суддів ВАКС призначила до розгляду по суті справу щодо завдання майже 197 млн грн збитків через незаконний дозвіл на видобуток газу, який було надано товариству «Аркона Газ-Енергія» за користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища, що розташоване у Полтавській області. Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«У вказаній справі обвинувачуються 6 осіб, серед яких колишній заступник директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту, колишня завідувач сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти і газу відділу геолого-економічної оцінки УкрДГРІ, експерт Державної комісії України по запасах корисних копалин та директор ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз», ексдиректор «Аркона Газ-Енергія», а також провідний та головний інженери ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз».

У межах досудового розслідування було становлено, що протягом 2016 року товариство «Аркона Газ-Енергія» неодноразово зверталося до Державної служби геології та надр України за отриманням спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Кожного разу товариство отримувало відмову.

У квітні 2017 року, після зміни власників компанії, Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання товариству «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища.

Після чого учасники злочинної схеми розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону.

Використовуючи неіснуючі показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн.

При цьому реальна початкова вартість продажу спецдозволу становила 200,6 млн грн. Як наслідок, державному бюджету було завдано 196,8 млн грн збитків», — йдеться у повідомленні.

Під час підготовчого розгляду суд відмовив стороні захисту у зміні запобіжних заходів, що були застосовані до обвинувачених.

Також на підставі ст. 49 КК України суд звільнив 4 осіб від відповідальності за ст. 366 КК України у зв'язку із закінченням строків давності.

Наступне засідання призначено на 14:00 год. 06.06.2023.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва