Зміни щодо організації примусового виконання рішень під час воєнного стану: деталі

20:18, 12 травня 2023
У Мін’юсті розповіли про новації та про врегулювання питання діяльності приватних виконавців.
Зміни щодо організації примусового виконання рішень під час воєнного стану: деталі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство юстиції України нагадали про зміни щодо організації примусового виконання рішень під час воєнного стану. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«Як ми вже розповідали, 6 травня вступили в дію зміни щодо організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану. У попередньому дописі ми вже розповіли про новації у порядку розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями.

Зараз же хочемо звернути вашу увагу на зміни, що торкнулись юридичних осіб-боржників, самозайнятих осіб, а також діяльності приватних виконавців у період дії в Україні воєнного стану

Внесеними змінами передбачено, що юридичні особи-боржники, самозайняті особи (які використовують найману працю фізичних осіб), на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати на місяць на одного працівника такої юридичної особи чи самозайнятої особи, а також для сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Контроль за дотриманням встановлених законом вимог під час здійснення виплат покладається на службових осіб юридичної особи-боржника, самозайняту особу відповідно.

Також варто звернути увагу, що новаціями не передбачено:

припинення звернення стягнення на заробітну плату у період дії в Україні воєнного стану (звернення стягнення припиняється виключно на пенсію та стипендію, крім рішень про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення, та рішень, боржниками за якими є громадяни російської федерації);

заборони примусового виконання виконавчих написів нотаріусів (крім відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально).

Окрім цього, змінами врегульовано питання діяльності приватних виконавців у період дії в Україні воєнного стану та, зокрема, передбачена можливість:

- зупинення Міністерством юстиції діяльності приватного виконавця, який не здійснює свою діяльність в офісі, перебуває за межами України або проходить військову службу відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та визначення приватного виконавця, який здійснюватиме його заміщення;

- зміни виконавчого округу приватним виконавцем, який має на виконанні незакінчені виконавчі провадження, та офіс якого розташований у територіальній громаді, що належить до територій, на яких ведуться активні бойові дії, або тимчасово окупованих територій, та продовження примусового виконання виконавчих документів, що перебували у нього на виконанні», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді