100 днів роботи Касаційного кримінального суду ВС: що зроблено та що у планах

17:31, 2 апреля 2018
Касаційний кримінальний суд підвів підсумки та визначив задачі на майбутнє.
100 днів роботи Касаційного кримінального суду ВС: що зроблено та що у планах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Станіслав Кравченко,

голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

спеціально для «Судово-юридичної газети»

Як відомо, 25 березня 2018 року виповнилося 100 днів з початку роботи нового Верховного Суду. Невеликий період для підведення підсумків та проведення оцінки, але цілком достатній для висвітлення попередніх результатів, обговорення актуальних робочих питань та окреслення завдань на майбутнє.

Почнемо зі статистики. Після того, як 15 грудня 2017 року розпочав свою роботу Верховний Суд, від Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Касаційний кримінальний суд отримав кримінальних проваджень, справ та скарг загалом 3331. З них 2037 кримінальних проваджень (справ) з нерозглянутими касаційними скаргами та 1294 касаційних проваджень з касаційними скаргами, по яким не прийнято рішення про відкриття або відмову у відкритті касаційного провадження.

Станом на 25 березня 2018 року у Касаційному кримінальному суді розподілено суддям 7407 скарг, справ та заяв. Із них 3112 кримінальних проваджень (справ), 3900 касаційних скарг (з яких 3603 опрацьовано і 297 — залишок), 238 клопотань (подань) про направлення кримінальних проваджень з одного суду до іншого (з яких 220 розглянуто і 18 — залишок) та 157 заяв про перегляд судових рішень (з яких 126 розглянуто і 31 — залишок).

Усі кримінальні провадження та касаційні скарги розподілені суддям ККС автоматизованою системою розподілу справ практично у рівній кількості, за винятком тих, які потребують оформлення для суддів доступу до державної таємниці. Дати розгляду кримінальних проваджень (справ) призначені по 20 листопада 2018 року включно. Середньоарифметичне навантаження на суддів Касаційного кримінального суду складає 308 кримінальних проваджень (справ), скарг та заяв.

У дуже короткі строки Касаційний кримінальний суд розпочав свою процесуальну діяльність, і вже 22 грудня 2017 року почався розгляд клопотань (подань) про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, на розгляд яких КПК дає 5 днів.

23 січня 2018 року Касаційний кримінальний суд почав розглядати провадження (справи) по суті і вже станом на 25 березня 2018 року розглянув 405 таких кримінальних проваджень (справ) по суті.

На виконання вимог законодавства, з метою покращення доступу громадян до правосуддя, врахування досвіду суддів та забезпечення ефективного розгляду судових справ у Касаційному кримінальному суді сформовано Першу та Другу судові палати, обрано секретарів цих палат, визначено склад колегій суддів. Також утворена об’єднана палата у складі п’ятьох суддів та забезпечено представництво у Великій Палаті Верховного Суду.

Для зручності та розвантаження днів проведення судових засідань Перша судова палата проводить судові засідання щовівторка, Друга судова палата — щочетверга. Кожна судова палата складається із чотирьох колегій суддів. Середа визначена як додатковий день для розгляду справ, які містять великий обсяг матеріалів. Засідання починаються о десятій годині ранку та розписані до кінця дня.

Для проведення судових засідань є чотири зали, три з яких обладнані відеоконференц-зв’язком та два — місцями для утримування під вартою обвинувачених (підсудних), засуджених.

З метою оперативного вирішення поточних питань роботи суду у Касаційному кримінальному суді щотижнево проводяться наради суддів, узагальнюються пропозиції і напрацьовуються рекомендації щодо покращення доступу громадян до правосуддя та забезпечення ефективного розгляду судових справ. Крім того, керівництво ККС періодично проводить робочі наради з керівництвом апеляційних судів з метою обговорення процесуальних аспектів роботи судів у сфері кримінального судочинства.

Що стосується ознайомлення юридичної спільноти з судовими рішеннями та з метою висвітлення правових позицій і висновків щодо застосування положень та норм кримінального і кримінального процесуального законодавства України, Касаційний кримінальний суд підготував та продовжує готувати для розміщення на веб-сайті ВС і сторінці ВС у фейсбуці відповідну інформацію про актуальну судову практику, яка має значний вплив на правозастосування, а саме — щодо поняття судової дискреції (судового розсуду) у кримінальному судочинстві; щодо підстав для підтвердження повноважень захисника на участь у кримінальному провадженні; щодо відмови у відкритті апеляційного провадження на ухвалу слідчого судді, яка не підлягає оскарженню, та щодо підтвердження законності судових рішень про виправдання особи через недопустимість доказів.

З метою кращого, а точніше образного, візуального ознайомлення користувачів фейсбуку з особливостями кримінального права та процесу ККС ВС підготував та продовжує готувати відповідну інфографіку, а саме — вимоги до касаційної скарги у кримінальному процесі; подання касаційної скарги у кримінальному процесі; право на касаційне оскарження; вимоги до заперечення на касаційну скаргу у кримінальному процесі; судові рішення, які оскаржуються в касаційному порядку; хто може оскаржувати судові рішення у провадженнях на підставі угод та дистанційне судове провадження у кримінальному процесі.

Серед подальших пріоритетів в роботі Касаційного кримінального суду можна виокремити вдосконалення шляхів забезпечення єдності судової практики, підвищення якості процесу здійснення правосуддя та розширення комунікаційних каналів суду з громадянським суспільством.

Разом з процесом здійснення судочинства судді ВС беруть участь у різноманітних заходах, спрямованих на вдосконалення порядку здійснення правосуддя, вивчення міжнародної практики та забезпечення ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина.

Крім того, судді ВС беруть участь у роботі органів суддівського самоврядування, різних комісій, робочих груп тощо та залишаються відкритими для засобів масової інформації, шляхом надання інтерв’ю та коментарів щодо судових рішень.

Насамкінець, для забезпечення зворотного зв’язку, доступу до правосуддя, прозорості в роботі суду та надання громадянам інформації про перелік кримінальних проваджень (справ), призначених до розгляду, можна скористатися адресою: (на порталі Судової влади України у розділі Верховний Суд — Громадянам — Касаційний кримінальний суд), зателефонувати в контакт-центр за номером 0-800-501-492 або відправити кореспонденцію на офіційну електронну адресу Касаційного кримінального суду – [email protected]


Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь.

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты» может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки