Реформа адвокатури: голові Комітету з питань правосуддя надійшов ще один лист

09:24, 3 декабря 2018
Юрфірми написали листа Руслану Князевичу щодо законопроекту №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
Реформа адвокатури: голові Комітету з питань правосуддя надійшов ще один лист
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники 20 адвокатських об’єднань, національних та міжнародних юридичних фірм висловили свою підтримку проекту закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055. Про це йдеться у їх спільному зверненні до голови Верховної Ради України та народних депутатів.

У зверненні зазначається, що законопроект №9055 відповідає загальновизнаним міжнародним стандартам, суттєво вдосконалює засади організації та діяльності адвокатури та дозволяє забезпечити її прогресивний розвиток в інтересах суспільства і цілях справедливого правосуддя. Законопроект, зокрема:

  • суттєво розширює професійні права та гарантії, які дозволять адвокатам бути дієвими захисниками своїх клієнтів та рівноправними учасниками судового процесу;
  • впроваджує правила доступу до професії без корупційних ризиків;
  • передбачає збалансовану систему дисциплінарної відповідальності;
  • направлений на побудову сильної та незалежної системи адвокатського самоврядування.

Автори звернення також зазначають, що законопроект №9055 вперше в історії української адвокатури пропонує надати самостійність та реальні повноваження регіональним органам адвокатського самоврядування, які є найближчою ланкою до адвокатів. Усі адвокати матимуть реальне, а не декларативне право брати участь в самоврядуванні.

Нагадаємо, що минулого тижня із підтримкою законопроекту виступила громадська організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна». Експерти організації оцінюють його як такий, що спрямований на подолання та запобігання корупції як загалом в адвокатській діяльності, так і в діяльності органів адвокатського самоврядування, а також системи правосуддя в цілому.

Раніше позитивний висновок щодо зазначеного проекту закону надали експерти Ради Європи, зазначивши, що він «є кроком вперед у порівнянні з редакцією Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», що діє з 2012 року».

«Судово-юридична газета» вже писала, що експерти підтримали законопроект про адвокатуру №9055. Експерти громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» оцінюють його як такий, що спрямований на подолання та запобігання корупції як загалом в адвокатській діяльності, так і в діяльності органів адвокатського самоврядування, а також системи правосуддя в цілому. Такий висновок «Трансперенсі Інтернешнл Україна» зробила на підставі аналізу десяти принципових нововведень, запропонованих у проекті закону.

Нагадаємо, раніше позитивний висновок щодо зазначеного проекту закону надала також і Рада Європи, зазначивши, що він є кроком вперед у порівнянні з редакцією Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», що діє з 2012 року, а Головне науково-експертне управління Верховної Ради вважає за необхідне висловити щодо нього певні зауваження та пропозиції.

Крім того, народні депутати розповіли «Право-ТВ», чи треба реформувати адвокатуру та чи доцільно ухвалювати законопроект №9055.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва