Новий законопроект щодо стандартів володіння українською мовою

17:25, 18 марта 2019
У Верховній Раді розглянуть законопроект щодо сприяння держави у вивченні української мови.
Новий законопроект щодо стандартів володіння українською мовою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На минулому тижні до Верховної Ради було подано на розгляд урядовий законопроект №10159 про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо сприяння держави у вивченні української мови.

Основними аспектами цього законопроекту є встановлення вимог та стандартів рівня володіння українською мовою як іноземною та порядок проведення сертифікаційного іспиту з української мови. Також відзначається, що держава всіляко сприятиме вивченню української мови і популяризації української мови та культури за кордоном, у тому числі шляхом направлення відповідно до міжнародних угод педагогічних  працівників для викладання в іноземних закладах освіти української мови, літератури, культури, історії, географії тощо.

Автори проекту пояснюють, що наразі пріоритетним завданням державної політики є популяризація української мови, а саме її утвердження на території України та за її межами. Важливо також всебічно розвивати та поширювати українську культуру за прикладом європейських сусідів. Зокрема, викладачі деяких європейських країн здійснюють викладання відповідних мов в Україні, що, безперечно, сприяє поширенню їх культури поза їх рідними країнами.

Вимоги щодо володіння українською мовою, за проектом, цілком відповідатимуть загальноєвропейським рекомендаціям з мовної освіти, тобто рівень буде визначатися від А1 до С2.

«Внесення необхідних змін до законодавства унормує процедуру запровадження міжнародного сертифікаційного іспиту з української мови як іноземної, а також дозволить Україні долучитися до Асоціації укладачів мовних тестів Європи, що є важливим з іміджевої точки зору та сприятиме кратному зростанню кількості осіб, що вивчають українську мову», — зазначають у Міністерстві освіти і науки України.

Зазначимо, що вказаний законопроект розроблений для реалізації указу Президента України №156/2018 про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України та є частиною Концепції державної цільової програми на 2018–2028 роки, спрямованої на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  дізнавалася, що думають депутати про мовний закон

Також ми писали про нового держрегулятора, що забезпечуватиме якість вищої освіти в Україні.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва