Україну очікує комплексне реформування сфери примусового виконання рішень

15:49, 23 сентября 2021
Планують реалізувати концепцію е-ВП (електронного виконавчого провадження) і надалі цифровізувати виконавче провадження.
Україну очікує комплексне реформування сфери примусового виконання рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні очікується комплексне реформування сфери примусового виконання рішень. Про це повідомив V Конференція з виконавчого провадження заступник голови Асоціація приватних виконавців України Олександр Сивокозов. Особливі надії в цьому напрямі покладаються на законопроект №5660 «Про примусове виконання рішень», який передбачає запровадження нових методів та процедур у виконавчому процесі, передає пресслужба Асоціації приватних виконавців України.

Серед досягнень законопроекту заступник голови АПВУ зазначив:

- Рух у напрямі уніфікації повноважень і зрівняння мандатів державного і приватного виконавця.

- Визначення термінів і понять, що виключає їх неоднозначне тлумачення та запобігає проявам зловживання.

- Запровадження принципу єдиного виконавчого провадження, який вирішує процесуальні питання неодноразового пред’явлення до виконання одного і того самого виконавчого документа.  Зокрема, зважаючи на чисельні арешти, накладені на майно та кошти боржника, виключається дублювання записів у реєстрі боржників за одним і тим самим виконавчим документом, а також вирішується питання безперешкодного і оперативного припинення заходів примусового виконання рішення у разі наявних на те підстав.

- Запровадження принципу єдиного зведеного виконавчого провадження, яке вирішує питання та визначає процедуру виконання кількох рішень відносно одного і того самого боржника одночасно різними виконавцями, як приватними так і державними, з дотриманням принципу черговості задоволення вимог стягувачів та не порушуючи право стягувача обирати суб’єкта примусового виконання

- Реалізація концепції е-ВП (електронного виконавчого провадження) і подальша цифровізація виконавчого провадження, яка має викорінити бюрократичне навантаження та звести до мінімуму паперовий документообіг. Це суттєво спростить такі процедури, як доступ до матеріалів виконавчого провадження в електронному вигляді, подання звітів підприємствами та установами про утримання з доходів боржника, надання звіт СОД про визначення вартості майна тощо.

«Зараз ми готуємо до другого читання правки та доповнення, якими буде визначено, зокрема, режим проведення виконавчих дій, що забезпечує новий підхід та чітке законодавче регулювання їх вчинення. Наша робота спрямована на запобігання зловживанню учасниками виконавчого провадження своїми правами. Крім того, в перспективі маємо запровадити окрему програму «Система діловодства», яка через API використовує стандартизовані протоколи передачі даних для роботи з реєстрами та інформаційними базами даних, а також інформацією, яка зберігається в автоматизованій системі виконавчого провадження», – окреслив перспективи роботи з законопроектом №5660 «Про примусове виконання рішень» Олександр Сивокозов.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що АПВУ відкрила власний Реєстр приватних виконавців України.

Також ми писали, якою буде дисциплінарна відповідальність приватних виконавців після прийняття нового закону.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України