Відшкодування моральної шкоди при ДТП: кому страховик відшкодовує шкоду

11:36, 23 сентября 2021
Страховик відшкодовує моральну шкоду, заподіяну смертю фізичної особи, її чоловіку (дружині), батькам (усиновлювачам) та дітям (усиновленим).
Відшкодування моральної шкоди при ДТП: кому страховик відшкодовує шкоду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Страховик відшкодовує моральну шкоду, заподіяну смертю фізичної особи, її чоловіку (дружині), батькам (усиновлювачам) та дітям (усиновленим), при цьому загальний розмір такого страхового відшкодування (регламентної виплати) цим особам стосовно одного померлого становить 12 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законодавством на день настання страхового випадку, і виплачується рівними частинами.

На цьому наголосив Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у справі № 645/4359/18.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що водій, здійснюючи розворот вліво з крайньої правої смуги руху, не переконався в тому, що його дії будуть безпечними і не створять перешкоди або небезпеки іншим учасникам руху, своєчасно не виявив мотоцикл «Zhejiang mx 200 f», який рухався у попутному напрямку в крайній лівій смузі, внаслідок чого відбулось зіткнення транспортних засобів, у результаті якого водій мотоциклу отримав тілесні ушкодження, від яких помер у лікарні.

За вироком Фрунзенського районного суду м. Харкова чоловіка визнано винуватим у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого, та засуджено за ч. 2 ст. 286 КК до покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 роки.

На підставі ст. 75 КК його звільнено від відбування призначеного основного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 3 роки та покладено обов’язки, передбачені ст. 76 КК. Частково задоволено цивільний позов потерпілого та стягнуто на його користь у рахунок відшкодування моральної шкоди з засудженого - 50 000 грн, зі страхової компанії - 22 338 грн.

При перегляді вироку Харківський апеляційний суд вказане рішення у частині вирішення цивільного позову потерпілого змінив та ухвалив свій вирок, яким збільшив розмір суми відшкодування  моральної шкоди, яка підлягала стягненню із засудженого на користь останнього до 150 000 грн. У решті цей вирок залишив без змін.

Висновок Верховного Суду

Розглядаючи справу, ВС підкреслив, що у цьому кримінальному провадженні потерпілими визнано – дружину загиблого, яка цивільного позову в справі не заявляла, що є її правом, і не позбавляє можливості звернутися з таким позовом у порядку цивільного судочинства, та батько загиблого, який вважає, що своїми діями засуджений спричинив йому неймовірні моральні страждання, і просив суд стягнути у рахунок відшкодування завданої моральної шкоди на його користь з останнього 2 955 324 грн, а також зі страхової компанії 44 676 грн.  

Вказані позовні вимоги суд першої інстанції задовольнив частково, постановивши стягнути з засудженого на користь потерпілого 50 000 грн та з  АТ - 22 338 грн.

При перегляді вироку суд апеляційної інстанції змінив це рішення лише в частині розміру відшкодування завданої моральної шкоди, що підлягала стягненню з засудженого на користь потерпілого, збільшивши її розмір до 150 000 грн.

Ці рішення судів першої та апеляційної інстанцій ґрунтуються на вимогах закону. Відповідно до ч. 2 ст. 23 Цивільного кодексу України моральна шкода, зокрема, може полягати у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я, в душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності та справедливості.

ВС підкреслив, що згідно з ч. 2 ст. 1167 ЦК, фізична особа, яка зазнала душевних страждань у зв`язку зі смертю членів її сім`ї чи близьких родичів, має право на відшкодування моральної шкоди. За правилами ч. 2 ст. 1168 ЦК моральна шкода, завдана смертю фізичної особи, відшкодовується її чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які проживали з нею однією сім`єю.

Відповідно до ст. 1194 ЦК особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням). При цьому обов`язковим є застосування положень Закону України від 1 липня 2004 року № 1961-IV «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, під час події засуджений керував автомобілем, який відповідно до полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів був застрахований у ПАТ «С» зі страховим лімітом у сумі 200 000 грн за шкоду, заподіяну життю і здоров`ю, та 100 000 грн за шкоду, заподіяну майну.

ВС відзначив, що відповідно до п. 27.3 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик відшкодовує моральну шкоду, заподіяну смертю фізичної особи, її чоловіку (дружині), батькам (усиновлювачам) та дітям (усиновленим), при цьому загальний розмір такого страхового відшкодування (регламентної виплати) цим особам стосовно одного померлого становить 12 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законодавством на день настання страхового випадку, і виплачується рівними частинами.

З урахуванням цих положень рішення судів обох інстанцій про часткове задоволення цивільного позову потерпілого та стягнення зі СК «М» на його користь 22 338 грн у відшкодування завданої моральної шкоди ґрунтується на вимогах закону та є правильним.

Верховний Суд залишив рішення суду першої та апеляційної інстанції без змін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки