Хто насправді розсилає погрози у суди

15:20, 25 марта 2019
Громадські активісти заперечили свою причетність до залякування суддів.
Хто насправді розсилає погрози у суди
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя зі схожими повідомленнями про втручання в діяльність суддів звернулися голови двох судів – Чугуївського міського суду Харківської області і Сумського окружного адміністративного суду.

В одному з повідомлень йдеться, що18 березня 2019 року на електронну адресу Чугуївського міського суду Харківської області надійшов лист-погроза від адресата С[email protected] наступного змісту: «Всім суддям України СМЕРТЬ», «Ми йдемо по тебе», «Чекай сволото».

Голова суду розцінює такі погрози як протиправні дії зі сторони так званих «громадських активістів» (організації націоналістів «С14»), спрямовані на висловлення власного відношення до судової влади або окремих суддів.

Також голова суду зазначив, що одночасно із цим 19-20 березня слідчим суддею суду повинно було розглядатися клопотання слідчих органів про обрання запобіжного заходу чотирьом підозрюваним за фактом вбивства військовослужбовця. Цей злочин мав значний суспільний резонанс, тому судді Чугуївського міського суду допускають зв’язок між цими подіями.

У повідомленні до Вищої ради правосуддя зазначається, що внаслідок зазначених погрозливих повідомлень була дезорганізована робота суду, а судді та працівники апарату суду небезпідставно схвилювалися за свою безпеку, життя та здоров'я. Крім погрози насильства щодо суддів, такі повідомлення вони сприйняли ще і як втручання в діяльність суддів та перешкоджання виконання ними службових обов’язків.

Втім, 19 і 20 березня ніщо не завадило Чугуївському міському суду Харківської області обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою всім чотирьом молодим людям, яких підозрюють у жорстокому вбивстві військовослужбовця.

Аналогічне повідомлення надійшло до Вищої ради правосуддя від голови Сумського окружного адміністративного суду. Того ж 18 березня 2019 року на офіційну електронну адресу суду надійшло повідомлення від адресата С[email protected]. Повідомлення містило зображення із написами «Всім суддям України смерть», «Герої не вмирають – вмирають вороги», «Слава Нації! Смерть ворогам!» і попередженням «Ми йдемо по тебе».

Проте, лідер С14 Євген Карась на своїй сторінці у соцмережі спростував, що погрози надходили від них: «Хтось від імені С14 розіслав листи. В десятки судів і прокуратур України. Тепер співробітників оперативних та оперативно-технічних служб легально відрядять на прослушку й стеження за активістами С14. Бо «поступила інформація». Ми не бажаємо смерті прокурорам і суддям, бо ми не анархісти. Смерть усіх чиновників дорозвалить рештки держави. Це не вихід з кризи. Кадрові зміни, дотримання правил гри, справедливість у рішеннях держави вибудовуються крок за кроком, битва за битвою, кадр за кадром. Тому С14 — це передовий загін справедливості і порядку. Там, де суддя бере хабар, буде С14. Там, де прокурор зливає покарання мерзотників, буде С14. Там, де чесному судді чи прокурору потрібен захист, будемо ми. Ми вже це робили. І будемо надалі».

 Раніше «Судово-юридична газета» вже писала про погрози судді та членам його сім’ї.

Також зазначалося, що суддів Господарського суду Дніпропетровщини попросили «поділитися хабарем».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді