Суддів Господарського суду Дніпропетровщини попросили «поділитися хабарем»

13:56, 26 февраля 2019
Відкриті прояви неповаги до суду у Дніпрі.
Суддів Господарського суду Дніпропетровщини попросили «поділитися хабарем»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дедалі частіше в Україні судді повідомляють про здійснення на них тиску. Так, за 2 місяці 2019 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшло вже 71 повідомлення про втручання у діяльність суду.

Один такий кричущий випадок стався у Дніпрі. У провадженні Господарського суду Дніпропетровської області перебуває справа за позовом фізичної особи-підприємця до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення майже 2 млн гривень. Було призначено колегіальний розгляд справи у складі трьох суддів, і наразі справа перебуває на стадії розгляду по суті.

На нещодавнє судове засідання разом з учасниками справи (їх представниками) прибули і невідомі особи, які, порушуючи Господарський процесуальний кодекс, відмовилися надати суду посвідчення особи. З собою «незвані гості» принесли та розгорнули плакати, які містили образливі написи.

Перед початком судового засідання один із порушників заявив, ніби йому стало відомо про передачу позивачем та отримання колегією суддів грошових коштів у сумі 400 тис. гривень неправомірної вигоди, тим самим звинувативши служителів Феміди у вчиненні злочину, передбаченого ст. 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Судді попередили невідомих про незаконність їх дій і про те, що вправі звернутися з відповідною заявою до правоохоронних органів. Однак невстановлені особи, один з яких взагалі був у масці та накидці з капюшоном для приховування обличчя, продовжили всіляко перешкоджати веденню судового засідання. Вони виявляли явну неповагу до суду, висловлювали образи стосовно суддів та представників позивача, тримали образливі гасла «Віддай хабар», «Судді, поділіться хабарем».

Адвокат відповідача на тому ж засіданні заявляв про відвід суддів, проте він був необґрунтованим і поданим з порушенням процесуального строку, тож у відводі суддів стороні було відмовлено.

Після закінчення судового засідання в коридорі один з невідомих хлюпнув у бік представника позивача рідиною зеленого кольору.

На думку колегії суддів, такі дії невстановлених осіб варто розцінювати як тиск на суд та втручання у діяльність суддів. А відповідно до Конституції України і Закону України «Про судоустрій і статус суддів», вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється. Тож колегія суддів звернулася до Вищої ради правосуддя та генпрокурора України із відповідним повідомленням.

Нагадаємо, що про засоби захисту суддів, якщо їх незалежність та неупередженість опинилися під загрозою, писала у своєму блозі член Спілки суддів України Тетяна Суярко.

 
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва