Погрожували судді та членам його сім’ї: ВРП звернеться до Генпрокуратури

15:27, 25 февраля 2019
Невідомий надсилав погрози на мобільний додаток судді.
Погрожували судді та членам його сім’ї: ВРП звернеться до Генпрокуратури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 21 лютого розглянула повідомлення судді апеляційного суду Харківської області Плетньова Володимира Васильовича та голови Харківського апеляційного суду Колтунової Антоніни Іванівни про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Про це передає прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський поінформував, що за повідомленням судді, 21 вересня 2018 року на його мобільний телефон у додатку Telegram надійшло повідомлення від невідомої йому особи під іменем Тризуб з погрозами судді та членам його сім’ї.

Крім того, до Вищої ради правосуддя надійшло підписане головою Харківського апеляційного суду Колтуновою А. І. повідомлення про втручання в діяльність суддів цього суду, яке містить звернення загальних зборів суддів Харківського апеляційного суду з інформацією про факт втручання у діяльність суду та тиск на суддів у зв’язку зі здійсненням правосуддя, для вжиття передбачених законодавством заходів реагування.

Голова Харківського апеляційного суду Колтунова А. І. повідомила, що у період з 28 по 30 вересня 2018 року на особисті мобільні телефони суддів цього суду через додатки Viber, Telegram, WhatsApp з одного й того самого номера мобільного телефону надійшли текстові повідомлення від відправника на ім’я Тризуб, якого серед особистих контактів суддів немає і який не був учасником жодної зі справ, що розглядалися суддями апеляційної інстанції. Також на кузовах припаркованих біля будівлі суду автомобілів, що належать суддям і працівникам суду, були знайдені листівки з погрозами.

Зазначено, що на мобільні телефони суддів надійшли текстові повідомлення, адресовані їм персонально. Текст повідомлення містить вказівки щодо розгляду справ, які стосуватимуться інтересів певної особи, в разі надходження цих справ та взагалі, як вбачалося з тексту листівки, щодо здійснення правосуддя. Крім того, в текстах повідомлень та листівок міститься попередження про те, що суддя пошкодує, що взагалі отримав посаду судді, у разі прийняття рішення на користь згаданої у повідомленні особи цей суддя буде покараний.

У повідомленні голови суду наголошено, що такі дії містять ознаки кримінального правопорушення, мають системний та скоординований характер, спрямовані на залякування суддів, пов’язані з їхньою професійною діяльністю, що свідчить про мету організаторів таких акцій вплинути на правосуддя, і за своїм змістом набувають ознак організованої у протизаконний спосіб протидії суду як органу влади у правовій державі.

Крім того, на додаток до повідомлення до ВРП надійшло звернення судді Плетньова В. В. з інформацією про те, що 4 жовтня 2018 року паркан його дачного будинку, в якому суддя мешкає з сім’єю, невідомі особи обклеїли листівками образливого та принизливого змісту. Листівки містять той самий логотип, що й повідомлення, надіслані на мобільний телефон судді, а також фото судді та ще двох осіб, одна з яких  народний депутат України Д. Святаш. Після того, як суддя поїхав на роботу, до його будинку прибули більш ніж 15 невідомих осіб, які почали кричати, погрожувати розправою, налякали членів його сім’ї.

На запит члена Вищої ради правосуддя прокуратура Харківської області поінформувала, що 22 жовтня 2018 року за повідомленням судді Харківського апеляційного суду Кіся П. В. від 25 вересня 2018 року, аналогічним за змістом листу голови цього суду Колтунової А. І. від 2 жовтня 2018 року, прокуратурою області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

«Встановлені під час перевірки обставини дають підстави дійти висновку про втручання у діяльність суддів Харківського апеляційного суду щодо здійснення правосуддя»,  підсумував Павло Гречківський.

Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення судді апеляційного суду Харківської області Плетньова В. В. та голови Харківського апеляційного суду Колтунової А. І., ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді Харківського апеляційного суду за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 376 Кримінального кодексу України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя звернеться до Генпрокуратури через порушення гарантій незалежності суддів. ВРП вимагатиме розслідувати бездіяльність посадових осіб ГПУ та прокуратури Кіровоградської області.

Також ми повідомляли, що ВРП ухвалила внести до Генпрокуратури подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді апеляційного суду Черкаської області Володимира Бородійчука.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси