Порушення гарантій незалежності суддів: ВРП звернеться до ГПУ

19:44, 6 февраля 2019
Генпрокурору внесуть подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність.
Порушення гарантій незалежності суддів: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Доповідаючи із зазначеного питання, член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова поінформувала, що суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова Світлана Юріївна повідомила, що рішенням Устинівського районного суду Кіровоградської області від 26 лютого 2018 року позов ТОВ «Агрофірма «Перлина степу» до громадянина П., фермерського господарства «Абара Геннадій Анатолійович» задоволено частково. Визнано поновленим договір оренди землі, укладений 20 жовтня 2011 року між ТОВ «Агрофірма «Перлина степу» та громадянином П. У визнанні недійсним договору оренди землі, укладеного 3 квітня 2017 року між громадянином П. та ФГ «Абара Геннадій Анатолійович», відмовлено. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Рішенням Устинівського районного суду Кіровоградської області від 26 лютого 2018 року позов ТОВ «Агрофірма «Перлина степу» до громадянина Я., ФГ «Абара Геннадій Анатолійович» задоволено частково.

Зазначені рішення суду не оскаржувались та 6 квітня 2018 року набрали законної сили.

20 листопада 2018 року на ім’я судді Атаманової С. Ю. засобами поштового зв’язку до Устинівського районного суду Кіровоградської області від громадян Я. та П. надійшов спільний лист із вимогою скасувати зазначені рішення. При цьому у листі громадян Я. та П. вказано, що суддею Атамановою С. Ю. «під копірку» постановлено ухвали про поновлення договорів оренди стосовно орендодавців, а також в ультимативній формі зазначено, що вони дійдуть і до Генеральної прокуратури, якщо суддя не зробить висновків.

Такі дії громадян Я. та П. суддя Атаманова С. Ю. розцінює як пропозицію вчинити дії, не передбачені Цивільним процесуальним кодексом України, із зазначенням при цьому наслідків їх невиконання. Суддя вважає, що вказаний лист та викладені у ньому вимоги є втручанням у здійснення правосуддя та спробою вплинути на прийняття нею рішень під час розгляду інших справ за позовом ТОВ «Агрофірма «Перлина степу» до власників земельних ділянок, які перебувають у її провадженні.

Суддя Атаманова С. Ю. звернулася до Вищої ради правосуддя з проханням вжити передбачені законом заходи щодо забезпечення незалежності суддів. Аналогічну заяву суддя надіслала і до Генеральної прокуратури України.

З інформації, наданої Генеральною прокуратурою України, вбачається, що повідомлення судді Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманової С. Ю. 14 грудня 2018 року відповідно до територіальної юрисдикції надіслане до прокуратури Кіровоградської області з дорученням розглянути викладені у ньому доводи, за наявності підстав вжити заходи реагування та повідомити про результати Вищу раду правосуддя. Водночас прокуратура Кіровоградської області поінформувала, що за результатами розгляду повідомлення судді Атаманової підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не встановлено.

«Така бездіяльність посадових осіб Генеральної прокуратури України та прокуратури Кіровоградської області порушує гарантії незалежності суддів та не сприяє досягненню мети забезпечення незалежності судової влади — гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом тільки на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу», – підсумувала член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова.

Зважаючи на наведене, Вища рада правосуддя ухвалила внести Генеральному прокурору подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді апеляційного суду Черкаської області Бородійчука Володимира Георгійовича; звернути увагу генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів.

Крім того, 5 лютого Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді господарського суду Черкаської області Хабазні Юрія Андрійовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Також нам стало відомо, що  Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Соснівського районного суду Черкас Пироженка Сергія Андрійовича, Романенко Вікторії Анатоліївни, Марцішевської Олени Миколаївни про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва