Втручання у діяльність суддів з Черкас: ВРП звернеться до ГПУ

15:13, 6 февраля 2019
Рішення було прийняте на засіданні 5 лютого.
Втручання у діяльність суддів з Черкас: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 5 лютого Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Соснівського районного суду Черкас Пироженка Сергія Андрійовича, Романенко Вікторії Анатоліївни, Марцішевської Олени Миколаївни про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя. Про це повідомила прес-служба ВРП.

Доповідаючи із зазначеного питання, член Вищої ради правосуддя Ірина Мамонтова поінформувала, що у повідомленні судді Соснівського районного суду вказують на те, що 16 листопада 2018 року в судовому засіданні за відповідною справою проголошено вступну та резолютивну частини ухвали за результатами розгляду клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу обвинуваченим та клопотань захисників про зміну запобіжних заходів і скарг на затримання. Проголошення повного тексту ухвали було призначене на 20 листопада 2018 року.

Після проголошення вступної та резолютивної частин ухвали, орієнтовно з 17 до 18 години 16 листопада 2018 року присутні у залі суду близько 30 громадян блокували вихід із зали для колегії суддів, захисників, обвинувачених, які перебували під вартою, працівників Національної гвардії. При цьому зазначені громадяни, використовуючи нецензурну лексику, висловлювали образи на адресу колегії суддів та членів їх сімей, вимагаючи скасування визначеного судом для окремих обвинувачених альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави.

Такі дії громадян судді Пироженко С. А., Романенко В. А., Марцішевська О. М. вважають тиском на суд, втручанням у діяльність суду під час розгляду кримінального провадження з метою схиляння у неправовий спосіб до ухвалення конкретного рішення.

На запит члена ВРП прокуратура Черкаської області поінформувала, що за результатами розгляду повідомлення суддів Соснівського районного суду слідчим відділом Черкаського відділу поліції головного управління Національної поліції в Черкаській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням суддів Соснівського районного суду Черкас Пироженка Сергія Андрійовича, Романенко Вікторії Анатоліївни, Марцішевської Олени Миколаївни про втручання в їх діяльність щодо здійснення правосуддя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді апеляційного суду Черкаської області Бородійчука Володимира Георгійовича; звернути увагу генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів.

Крім того, 5 лютого Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді господарського суду Черкаської області Хабазні Юрія Андрійовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва