ВРП звернулася до Генпрокурора щодо порушення гарантії незалежності суддів

13:44, 6 февраля 2019
Рішення було прийнято на засіданні 5 лютого.
ВРП звернулася до Генпрокурора щодо порушення гарантії незалежності суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 5 лютого, Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Апеляційного суду Черкаської області Володимира Георгійовича Бородійчука про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це повідомила прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Микола Гусак поінформував: у повідомленні суддя Бородійчук В.Г. зазначає, що згідно із протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21 березня 2018 року до його провадження надійшла апеляційна скарга громадянина Ч. на ухвалу Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 5 березня 2018 року про забезпечення майбутнього позову, якою накладено арешт на спірне нерухоме майно, заборонено іншим особам вчиняти будь-які дії щодо спірного нерухомого майна.

Ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 26 березня 2018 року відкрито провадження за апеляційною скаргою громадянина Ч., ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 16 квітня 2018 року розгляд справи призначено на 27 квітня 2018 року.

У період із 26 квітня 2018 року до початку засідання у справі судді Бородійчуку В.Г. на мобільний телефон надійшли декілька sms-повідомлень від невідомої особи, яка назвалася журналістом та попередила суддю про те, що в разі залишення в силі ухвали суду першої інстанції про накладення «беспредельного» арешту суддя «стане відомим» на всю країну.

Керуючись частиною четвертою статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суддя Бородійчук В.Г. повідомив Вищу раду правосуддя та Генеральну прокуратуру України про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя та просив вжити відповідних заходів реагування.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України листом повідомила, що зазначене звернення судді згідно з територіальною юрисдикцією надіслано для розгляду до прокуратури Черкаської області з пропозицією повідомити автора про вжиті заходи у встановлений законом строк.

Проте прокуратура Черкаської області повідомила, що упродовж 2017–2018 років до територіальних відділів поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області та прокуратури області повідомлення судді Бородійчука В.Г. за вказаними вище фактами не надходили.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді Апеляційного суду Черкаської області Бородійчука Володимира Георгійовича; звернути увагу Генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що рішенням третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 6 лютого 2019 року суддю апеляційного суду Автономної Республіки Крим Приходченко Аллу Петрівну притягнуто до дисциплінарної відповідальності. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва