Бездіяльність посадовців: ВРП внесе подання до Генпрокуратури

13:59, 6 февраля 2019
Суддя Юрій Хабазні повідомляв про втручання в його діяльність.
Бездіяльність посадовців: ВРП внесе подання до Генпрокуратури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 5 лютого Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді господарського суду Черкаської області Хабазні Юрія Андрійовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це повідомила прес-служба ВРП.

Як поінформувала доповідач, член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова, під час перевірки встановлено, що у провадженні судді Хабазні Ю. А. знаходиться справа про банкрутство приватного підприємства «Алчер-Бокс». Банкрут перебуває у ліквідаційній процедурі, ліквідатором банкрута є арбітражний керуючий П.

З повідомлення судді вбачається, що 12 березня 2018 року на адресу суду надійшло клопотання Черкаської місцевої прокуратури від 7 березня 2018 року про надання матеріалів справи для ознайомлення у зв’язку з наявністю у провадженні СВ Черкаського відділу поліції кримінального провадження, у якому П. повідомлено про підозру за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) Кримінального кодексу України. Матеріали справи були надані прокурору та слідчому і сфотографовані.

18 квітня старшим оперуповноваженим управління захисту економіки в Черкаській області департаменту захисту економіки Національної поліції України Чередніченком А. М. особисто судді Хабазні Ю. А. в робочому кабінеті вручено повістку про виклик на допит як свідка у зазначеному кримінальному провадженні. Крім того, 19 квітня 2018 року канцелярією господарського суду Черкаської області зареєстровано адресовану судді Хабазні Ю. А. вимогу першого заступника керівника Черкаської місцевої прокуратури М. Рибій у зазначеному кримінальному провадженні. 20 квітня 2018 року суддя Хабазні Ю. А. прибув у приміщення управління захисту економіки в Черкаській області департаменту захисту економіки Національної поліції України на допит.

На думку судді, такі дії працівників Черкаської місцевої прокуратури мають ознаки втручання у здійснення правосуддя.

Як зазначила доповідач, суддя Хабазні Ю. А. у поясненнях вказав, що запитання, поставлені йому під час допитів, стосувалися розгляду справи, яка перебуває у його провадженні, прийнятих у цій справі рішень та наявності впливу на нього з боку керівництва суду чи інших осіб, що є неприпустимим з огляду на положення ст. 48 (незалежність судді) Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Таким чином, із наданих суддею пояснень вбачається, що характер запитань, які ставились йому під час допитів, може свідчити про втручання органу досудового розслідування у діяльність судді щодо здійснення правосуддя у конкретній справі.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України поінформувала, що повідомлення судді Хабазні Ю. А. щодо втручання у його діяльність надіслане до прокуратури Черкаської області.

Прокуратура Черкаської області повідомила, що за результатами розгляду повідомлення судді Хабазні Ю. А. відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились, оскільки у повідомленні відсутня інформація про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, а його зміст зведено до незгоди з рішеннями прокурора у кримінальному провадженні.

«На мою думку, в діях посадових осіб Генеральної прокуратури України вбачаються ознаки порушення вимог кримінального процесуального законодавства України, яке полягає у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді про вчинене кримінальне правопорушення та пересиланні повідомлення судді про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з одного правоохоронного органу до іншого», — підсумувала член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова.

Крім того, вона зауважила, що з відповіді Генеральної прокуратури України вбачається, що повідомлення судді господарського суду Черкаської області Хабазні Ю. А. надіслане до правоохоронного органу, який з огляду на приписи Кримінального процесуального кодексу України здійснює процесуальне керівництво у справі, в якій суддю допитано.

«Вказані дії, зокрема пересилання зазначеного повідомлення до прокуратури Черкаської області, та бездіяльність посадових осіб Генеральної прокуратури України, що полягає у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, порушують гарантії незалежності суддів та не сприяють досягненню мети забезпечення незалежності судової влади — гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом тільки на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу», — переконана Т. Малашенкова.

Розглянувши повідомлення судді господарського суду Черкаської області Хабазні Юрія Андрійовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила: внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді; звернути увагу генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів, встановлені ст. 126, 129 Конституції України та ст. 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді апеляційного суду Черкаської області Бородійчука Володимира Георгійовича; звернути увагу Генерального прокурора на те, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва