У Раді пропонують врегулювати діяльність кредитних установ

18:12, 10 июля 2019
Новий законопроект передбачає захист прав позичальників мікрокредитів.
У Раді пропонують врегулювати діяльність кредитних установ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 липня народний депутат Олег Медуниця подав на розгляд до Верховної Ради проект закону № 10434 про захист прав позичальників небанківських кредитів.

Як зазначає нардеп, сьогодні в Україні небанківське мікрокредитування є популярним на ринку фінансових послуг, особливо серед найбільш соціально вразливих груп населення, і ця сфера потребує закону, який би регулював відносини між кредитодавцями, кредитними посередниками та споживачами під час надання послуг мікрокредитування фізичних осіб. Оскільки сьогодні загальні правові засади ринку небанківського кредитування регулює не у повній мірі Закон України «Про споживче кредитування».

Метою цього закону, за словами Олега Медуниці, є захист прав та законних інтересів споживачів і кредитодавців, підвищення довіри до ринку небанківського кредитування, забезпечення сприятливих умов для розвитку економіки України.

Основні положення законопроекту визначають сферу дії закону, терміни повернення або можливості реструктуризації боргу, модель визначення міжпроцентної ставки за кредитом, відповідальність позичальника за договором кредиту, порядок погашення кредиту та надання повторних.

Положення про надання повторних кредитів унеможливлює зловживання кредитодавцями нестабільним фінансовим становищем споживачів. Так, відповідно до законопроекту:

—  Процентна ставка за кредитом не може перевищувати:

1) для кредитів із терміном погашення до 90 днів включно — не більше 180 % річних;

2) для кредитів із терміном погашення від 91 дня до одного року включно — не більше 100 % річних;

3) для кредитів із терміном погашення більше одного року — не більше 60 % річних.

—  Загальна сума сплачених процентів за кредитом не може перевищувати:

1) для кредитів із терміном погашення до 90 днів включно — не більше 20 % від суми отриманого кредиту;

2) для кредитів із терміном погашення від 91 дня до одного року включно — не більше 40% від суми отриманого кредиту.

— Проценти за кредитом нараховуються на фактичну суму заборгованості позичальника за кредитом та за термін фактичного користування ним, починаючи з першого дня видачі кредиту включно та до настання терміну його погашення.

— Також  кредитодавцю забороняється встановлювати в договорі будь-які платежі за кредитом, окрім тих, які передбачені законом, чи вимагати отримання позичальником додаткових чи супутніх послуг кредитодавця.

— Регулюється строк виплати кредитів та максимальний місячний платіж (не може перевищувати 40 % від розміру мінімальної заробітної плати).

— Кредитор має право укладати договір кредиту тільки із позичальником, який не мав перед ним заборгованості за кредитом та відсотками протягом останніх 180 днів до дня укладення договору.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що до Верховної Ради внесли законопроект, яким передбачена кримінальна відповідальність за невизнання Криму частиною України.

Також ми писали, що проти кандидата в народні депутати актора «Юзіка» подано позов.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді