Що ДБР та СБУ шукають Верховній Раді: силовики опечатали приміщення у парламенті

12:41, 27 августа 2019
Стала відома підстава слідчих дій у Верховній Раді Україні, які проводять ДБР та Служба безпеки України.
Що ДБР та СБУ шукають Верховній Раді: силовики опечатали приміщення у парламенті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як стало відомо під час брифінгу 27 серпня спікера Верховної Ради Андрія Парубія, 23 серпня під час тестування сенсорної кнопки у приміщенні Ради комп’ютерний центр заблокували 12 представників СБУ і ДБР.

Як слідує з листа слідчого другого слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань, центральним апаратом ДБР за оперативного супроводу Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019000000001308 від 21.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.. 363 КК за фактом порушення службовими особами Апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної ради України.

В межах здійснення досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні 23.08.2019 розпочато проведення слідчих дій у приміщенні Верховної Ради України, зокрема, у приміщенні центру управленні системою «Рада».

У зв’язку з виникненням обставин, які ускладнюють подальше проведення слідчої дії, прийнято рішення щодо тимчасового опечатування вищевказаного приміщення.

Руслан Стефанчук зазначив, що сам тільки зранку дізнався про знаходження у приміщенні парламенту представників ДБР і СБУ. «Про те, що говорив Андрій Парубій, я знати не можу», - зазначив Руслан Стефанчук. «У нас є побоювання, що перша сесія може бути заблокована з технічних та юридичних підстав, - поділився новообраний народний депутат. - Ми будемо голосувати у перший день роботи, так як і прописано в Регламенті».

Раніше, 23 серпня  під час брифінгу щодо результатів засідання підготовчої депутатської групи глава партії «Слуга народу» Дмитро Разумков та Руслан Стефанчук прокоментували введення електронного голосування у парламенті.

Що стосується сенсорної кнопки, Дмитро Разумков повідомив, що ця система не має сертифікату, а тому є питання до її відповідності новітнім викликам: «Боротьба з кнопкодавством потрібна, але треба, щоб і Рада працювала. Сенсорна кнопка, наскільки мені відомо, не передбачена регламентом ВР».

Руслан Стефанчук підкреслив, що питання ідентифікації голосування є першочерговим. Втім, для запровадження системи «Рада-4» необхідно поставити технічне завдання та виписати процедуру в регламенті парламенту. Випробування нової системи безпосередньо під час роботи Верховної Ради може завадити її нормальній діяльності.

«Ми готові поки використовувати «Раду-3», але маємо вводити запобіжники. Це кримінальна відповідальність за кнопкодавство та за прогули депутатами пленарних засідань. Тому ми плануємо внести зміни до Конституції стосовно того, що кнопкодавство і прогули є безумовною підставою для втрати депутатського мандата. Таким чином, будуть діяти паралельно два інструменти: кримінальна відповідальність та загроза втрати мандата».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду