До Служби фінансових розслідувань буде конкурсний відбір

16:50, 27 августа 2019
Автори створення СФР поступово оприлюднюють деталі роботи майбутнього нового правоохоронного органу.
До Служби фінансових розслідувань буде конкурсний відбір
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На цьому тижні очікується завершення розробки законопроекту про Службу фінансових розслідувань. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці розповів секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк.

Повідомлено, що сьогодні, 27 серпня, відбулася чергова нарада з даного питання за участі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра фінансів Оксани Маркарової, голови Державної податкової служби Сергія Верланова, заступника голови Служби безпеки України Олександра Карпенка, представників Генеральної прокуратури України, народних депутатів України та радників секретаря РНБО України.

Створення нового правоохоронного органу, як підкреслив секретар РНБО України, викликане необхідністю зростання інвестиційної привабливості України. Служба фінансових розслідувань буде займатися виявленням, припиненням, розкриттям та досудовим розслідуванням злочинів проти інтересів держави у сфері фінансів та суміжних сферах, а також виявлятиме системні чинники, що призводять до економічної злочинності та вчинення таких злочинів.

Конкретні деталі не розголошуються. «Тримаємо інтригу», як зазначив Олександр Данилюк. Проте напередодні претендент на посаду голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» оприлюднив окремі принципові моменти діяльності майбутнього органу.

Зокрема, завершується дискусія щодо підпорядкованості СФР. Автори все більше схиляються до того, що служба не може бути в структурі Президента України, щоби той призначав і звільняв її голову. Це було б антиконституційним, тому СФР, імовірно, підпорядкують Міністерству фінансів України.

Практично сформована позиція щодо розподілу підслідності між іншими правоохоронними органами. СФР буде розслідувати всі злочини в сфері публічних фінансів, тобто відносини, в яких є державно-правовий елемент. Сюди також віднесено статті, які немає сенсу залишати десь поза службою тільки через відсутність державно-правового елементу. Наприклад, стаття щодо підробки і шахрайства з недержавними цінними паперами. Податкова міліція, яка вже два роки перебуває в напівлегальному статусі, буде ліквідована. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також запропонував ухвалити рішення про ліквідацію Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Усі зміни необхідно внести в ст. 216 КПК України.

Переведення до нової служби працівників податкової міліції не планується. Старим службовцям дозволять лише брати участь у нових конкурсах на загальних засадах.

У СФР будуть свої звання і ранги, за прикладом Державного бюро розслідувань.

Кількісний склад працівників СФР буде визначати Кабінет міністрів України, проте автори запевняють, що він не перевищуватиме 3 тисяч осіб.

Щодо термінів створення, то півроку — це максимум, необхідний для запуску цього органу на повну, вважають автори реформи.

Нагадаємо, що ідею СФР Олександр Данилюк просував ще як міністр фінансів з 2016 року. Втім, він не знайшов підтримки у комітеті ВР з питань податкової та митної політики, голова якого Ніна Южаніна, крім того, просувала свій власний проект про Національне бюро фінансової безпеки. Жоден з документів так і не дійшов до розгляду в парламенті.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про численні версії органу, який збиралися створити для боротьби з фінансовими злочинами та схемами ухилення від оподаткування замість всім набридлої податкової міліції і всіляких економічних підрозділів силових структур.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області