В очікуванні перезавантаження НАЗК: основні відмінності версії №2

16:48, 9 октября 2019
За всі рішення буде відповідати голова, якого ретельно обиратимуть за допомогою міжнародних експертів.
В очікуванні перезавантаження НАЗК: основні відмінності версії №2
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після підписання Президентом України і публікації ухваленого у другому читанні і в цілому законопроекту №1029 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» старий склад Національного агентства по запобіганню корупції (НАЗК) припиняє свої повноваження, а Кабінет міністрів України матиме два місяці, щоб організувати проведення конкурсу з відбору нового голови агентства. Відтепер він буде наділений усією повнотою влади, а обиратиметься за допомогою міжнародних експертів.

НАЗК v.2 дійсно буде відрізнятися від попередньої версії. Зміни торкнуться практично всіх сторін діяльності національного агентства.

Форма врядування

Закон пропонує змінити форму врядування Національного агентства з питань запобігання корупції з колегіальної на одноосібну.

Керувати діяльністю НАЗК замість п'яти членів буде голова, якого призначає Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору. Визначені кваліфікаційно-освітні вимоги до кандидата на посаду голови, а також фактори, які не дозволять особі взяти участі в конкурсі.

Визначений також вичерпний перелік підстав для дострокового припинення повноважень голови, серед яких, окрім традиційних причин на кшталт досягнення шістдесяти п'яти років або неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я тощо, зазначений ще пункт про наявність висновку комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК щодо неефективності такої діяльності.

Голова агентства може мати трьох заступників, яких саме він призначає на посаду та звільняє з посади (зміни в ст. 5 Закону України «Про запобігання корупції»).

Порядок проведення конкурсного відбору голови

Голову НАЗК обирає конкурсна комісія, до складу якої будуть входити три експерти, запропоновані Кабінетом міністрів України, і три експерти від міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання і протидії корупції. Цей підхід уже був випробуваний під час добору суддів Вищого антикорупційного суду (зміни в ст. 6 Закону України «Про запобігання корупції»).

Структура агентства

Рішенням голови Національного агентства можуть створюватися не більше шести територіальних органів НАЗК, територія діяльності яких може не збігатися з адміністративно-територіальним поділом України. Керівники територіальних органів Національного агентства (у разі їх створення) призначаються та звільняються головою НАЗК (зміни в ст. 8 Закону України «Про запобігання корупції»).

Права і можливості

Законом НАЗК надається автоматизований доступ до всіх державних реєстрів, інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, банків даних, у тому числі тих, що містять інформацію з обмеженим доступом. НАЗК також має право отримувати інформацію з відкритих баз даних, реєстрів іноземних держав, у тому числі після внесення плати за отримання відповідної інформації, якщо така плата вимагається для доступу до інформації (зміни в ст. 12 Закону України «Про запобігання корупції»).

Передбачається створення уповноважених підрозділів щодо запобігання та виявлення корупції в Офісі Президента України, апараті Верховної Ради України, секретаріаті Кабміну, апаратах РНБО, Рахункової палати, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Конституційного суду, Національного банку, апаратах та територіальних органах міністерств, на державних підприємствах, у місцевих радах, адміністраціях та інших державних установах. Керівник уповноваженого підрозділу (уповноважена особа) підзвітний і підконтрольний керівнику відповідного державного органу або органу місцевого самоврядування, але останні мають забезпечити гарантії незалежності свого уповноваженого підрозділу. Щоб звільнити керівника такого підрозділу, необхідна згода НАЗК (нова ст.13-1 в Законі України «Про запобігання корупції»).

Громадський контроль

При Національному агентстві залишається Громадська рада, яка так само складається з 15 осіб і формується відповідно до результатів відкритого та прозорого конкурсу. Але порядок проведення конкурсу тепер обов’язково має спиратися на результати відкритого рейтингового інтернет-голосування громадян, які проживають на території України. Кандидатури для участі в конкурсі з формування складу Громадської ради при Національному агентстві подаються громадськими об'єднаннями, статутна діяльність яких пов'язана із запобіганням та протидією корупції не менше двох років та які мають підтвердження реалізованих ними проектів.

Кожні два роки проводиться зовнішня незалежна оцінка ефективності діяльності Національного агентства. Її здійснює Комісія у складі трьох осіб, які призначаються Кабінетом міністрів України на підставі пропозицій донорів, які протягом останніх двох років до проведення оцінки надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції. Висновки даної комісії, як вже зазначалося, впливають на продовження або припинення повноважень голови НАЗК (зміни в ст. 14 Закону України «Про запобігання корупції»).

Оплата праці в НАЗК

Голові Національного агентства встановлюється посадовий оклад у розмірі 40 прожиткових мінімумів. Посадові оклади рядових працівників НАЗК дорівнюють двом розмірам посадового окладу, встановленого Кабінетом міністрів України для працівників, які обіймають відповідні посади в центральних органах виконавчої влади.

Максимальний розмір премій, що можуть бути виплачені керівництву Національного агентства, буде обмежений. Він не може перевищувати 50 відсотків посадового окладу (зміни в ст. 16 Закону України «Про запобігання корупції»).

Вимоги до декларування статків

Якщо особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, отримали дохід або придбали майно, яке коштує більш ніж 50 прожиткових мінімумів (приблизно 100 тисяч гривень) — їх потрібно декларувати (зміни в ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції»).

Хто має декларувати свої статки

Дію Закону про запобігання корупції в частині е-декларування поширено на посади голови, заступника голови НАЗК, посади в Офісі Президента України, на які призначає і звільняє глава держави, а також на посади патронатної служби, згідно із Законом про державну службу, й на помічників суддів. При цьому з переліку прибрали громадських активістів-антикорупціонерів, е-декларування для яких раніше вже було скасовано рішенням Конституційного суду (зміни в ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції»).

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси