Генеральний прокурор розповів про реформу прокуратури та атестацію прокурорів

12:46, 28 октября 2019
Очільник ГПУ хоче переглянути функції Офісу Генерального прокурора.
Генеральний прокурор розповів про реформу прокуратури та атестацію прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка запевнив, що найближчим часом запропонує стратегію реформування прокуратури і покаже її суспільству. За його словами, стратегію необхідно затвердити до кінця року.

Недоліків, які хочуть усунути, дуже багато. В Офісі Генерального прокурора не тільки має бути зменшена кількість прокурорів, а й переглянуті функції Офіса. Йому залишаться тільки найважливіші функції, які мають бути на центральному рівні. Все інше планують передати на місця.

Вже сьогодні кількість працівників у системі прокуратури не перевищує максимально допустимої, згідно із законом. Справа в тому, що показник кількості прокурорів в Україні на 100 тисяч населення є одним із найбільших у світі. Система кримінальної юстиції не вимагає такої великої кількості прокурорів, тим паче вона не вимагає такої кількості прокурорів у центральному офісі. З іншого боку, є потреба збільшити чисельність на місцевому рівні.

На думку Генпрокурора, 25% — це той ресурс, в межах якого можна зменшити кількість прокурорів.

Розказав Руслан Рябошапка і про військову прокуратуру. Вона ліквідована відповідно до закону. Зараз триває перехідний період, і з нового року, коли запрацює Офіс Генерального прокурора, там буде створена спеціалізована прокуратура, яка займатиметься, власне, кримінальними провадженнями у сфері національної безпеки і оборони — це злочини у сфері діяльності «Укроборонпрому», розкрадання у військовій сфері тощо.

Управління спеціальних розслідувань буде ліквідоване до 20 листопада. Частину справ передадуть до ДБР, частину  до НАБУ, можливо, ще частину  до Національної поліції.

Ті слідчі, які не захотіли пройти атестацію, будуть звільнені. Частина з них уже звільнена. Ті, хто хоче працювати далі, написали заяви і пройшли атестацію, зможуть надалі працювати прокурорами.

Багато тих, хто не написав заяву, заявили, що не хочуть іти на перевірку доброчесності, бо, очевидно, можуть її не пройти.

Закон чітко встановив, що форма заяви про намір пройти атестацію має бути визначена наказом генерального прокурора. За цією формою більше одинадцяти тисяч прокурорів подали заяви. Десь близько двох сотень прокурорів ГПУ взагалі не подали заяв, а деякі подали заяви за власним баченням. До тих, хто подав заяву у формі, яка не відповідає законодавству, будуть застосовані наслідки, що передбачені законом, тобто звільнення.

Тестові питання для перевірки професійної  компетенції досить довго відпрацьовувались, їх більше шести тисяч. Багато з цих питань були опрацьовані раніше під час конкурсів до НАБУ, спеціалізованої прокуратури, ДБР.

Зараз перевіряють професійні, юридичні знання. Наступний етап атестації  завдання на логіку (адаптивні тести). Їх поки що ніхто не бачив, навіть Генпрокурор.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про думку профспілок щодо реформи прокуратури.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде