Мін’юст знає, за яких умов надасть арбітражним керуючим самостійності

15:23, 29 октября 2019
Замміністра юстиції Валерія Коломієць вважає, що будь-який контроль має бути прозорим і зрозумілим.
Мін’юст знає, за яких умов надасть арбітражним керуючим самостійності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Створення, згідно з вимогами Кодексу з процедур банкрутства, якісної єдиної саморегулівної організації надасть Міністерству юстиції можливість надалі, з кожним етапом, делегувати їй все більше і більше повноважень. Але це можливо за певних умов, заявила в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

За її словами, Міністерство юстиції не тримається за свої повноваження і готове їх віддати, але натомість хоче отримати самостійного і адекватного партнера. Почнуть від простого — до найскладнішого.

«Я думаю, що найболючіша тема у нас  це дисциплінарні провадження. І це не тільки у арбітражних керуючих, але й у кожній саморегулівній професії. Тому впевнена, що починати передачу повноважень саме з таких питань не варто», — переконана замміністра.

Водночас, на її думку, професійній спільноті необхідна більш прозора система контролю.

«В чому, власне, полягає незадоволення самих арбітражних керуючих? Переважно проблеми виникають під час здійснення перевірок. Сьогодні у нас готується положення про перевірки, в яке передбачено внести необхідні зміни. Я хочу особисто його уважно прочитати, потім подискутувати всередині міністерства, щоб зробити положення про перевірки більш прозорим і зрозумілим. Арбітражні керуючі мають зрозуміти нові правила гри», — зазначає Валерія Коломієць.

Також замміністра хвилює питання обґрунтованості рішень дисциплінарної комісії.

«Тут є що змінювати. Зараз, коли я читаю протокол про притягнення арбітражного керуючого до дисциплінарної відповідальності, я не розумію, за що його притягнули. Члени комісії намагались мені пояснити, що все видно з матеріалів справи. Але тоді виникає питання: чому суддя, якщо арбітражний керуючий оскаржить в суді рішення дисциплінарної комісії, має брати наш протокол, але обґрунтованість стягнення шукати в матеріалах дисциплінарної справи? На мою думку, це має відбуватися зовсім в інший спосіб, і ми маємо більш ґрунтовно і детально описувати в протоколі своє рішення. Коли ми пишемо, що притягаємо особу до відповідальності, але ніхто не може побачити в документі причини цього рішення, логічно, що в людей можуть виникати питання до об’єктивності комісії. Щоб мінімізувати ці ризики і щоб показати обґрунтованість наших рішень, тепер будемо все прописувати в протоколі більш детально», — повідомила високопосадовець.

Більш докладно про ставлення Валерії Коломієць до Кодексу та нових інститутів у сфері банкрутства читайте в матеріалі «Ми вже живемо в іншій країні, ніж вона була до 21 жовтня, — Валерія Коломієць».

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва