Депутати відтермінували набрання чинності законом про кримінальні проступки

17:25, 4 декабря 2019
Денис Монастирський розповів, що саме заважає правоохоронцям працювати із законом.
Депутати відтермінували набрання чинності законом про кримінальні проступки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України 03.12.2019 року ухвалила за основу та в цілому проект закону №2155 з довгою назвою «Про внесення змін до Розділу ІІ "Перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень"» від 22 листопада 2018 р. №2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію).

Мова йде про дату набрання чинності широко розрекламованим законом про кримінальні проступки, яку перенесено на 01.07.2020 року.

Відповідне рішення підтримали 328 народних депутатів України.

Навіщо потрібно було переносити строки набрання чинності законом та що заважало вчасно ввести його в дію, SUD.UA розповів народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

За його словами, така ініціатива виникла під час комітетських слухань на тему готовності до впровадження інституту кримінальних проступків у практичну діяльність органів досудового розслідування з 1 січня 2020 року.

З’ясувалося, що Генеральна прокуратура України не змінила налаштування Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до вимог нового закону. Для визначення виконавця такого завдання Генеральна прокуратура повинна оголосити тендер. Але цей процес загальмувався внаслідок реформи прокуратури, оскільки для проведення тендеру необхідно змінити розпорядника ЄРДР з Генеральної прокуратури України на офіс Генерального прокурора, що станеться лише 1 січня 2020 року.

Крім того, недостатньо підготувалися для роботи з новим законом правоохоронці. Так, не всі працівники Національної поліції пройшли відповідну підготовку, адже розглядати протоколи будуть не тільки слідчі, а й інші особи: дільничні поліцейські, поліцейські офіцери громади, дізнавачі.

Водночас необхідно внести технічні зміни до значної кількості законів, щоб змінити термін «злочин» на «кримінальне правопорушення». Прикладом таких актів є закон «Про судоустрій і статус суддів» (№2484 від 21.11.2019), Податковий кодекс України (проект №2485 від 21.11.2019), Митний кодекс України (проект №2486 від 21.11.2019), Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» (проект №2483 від 21.11.2019), Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України (проект №2487 від 21.11.2019).

Фактично, закон може запрацювати не раніше 01.07.2020 року.

Раніше депутати запропонували звільняти суддів за порушення Конвенції з прав людини.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду