Хто не зобов’язаний повідомляти про суттєві зміни в майновому стані: рішення суду

16:15, 15 января 2020
Суд розглянув справу щодо неподання держслужбовцем митниці повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.
Хто не зобов’язаний повідомляти про суттєві зміни в майновому стані: рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до чинного законодавства, у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це НАЗК.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року розширено коло підстав для подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Так, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» внесені зміни до частини другої статті 52 Закону. «Положення частини другої цієї статті застосовуються до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 50 цього Закону».

Разом з тим частиною другою статті 172-6 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність, зокрема за неповідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Так, у справі №663/3634/19 Скадовський районний суд Херсонської області розглянув протокол про адміністративне правопорушення стосовно головного державного інспектора митниці ДФС, який не повідомив про суттєві зміни у майновому стані.

Постановою суду справу було закрито на підставі пункту шостого частини другої статті 247 КУпАП — у зв’язку зі скасуванням законодавчого акта, який встановлює адміністративну відповідальність.

У судовому засіданні прокурор вказав, що наразі посада, яку займав інспектор митного поста, не належить до переліку тих, хто повинен подавати повідомлення про суттєві зміни майнового стану, а тому просив закрити провадження у справі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Національне агентство з питань запобігання корупції скасувало вимогу до суб’єктів декларування подавати декларацію у день звільнення.

Крім того, НАЗК затвердило нові форми декларації та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва