Загрози свободі слова через закони про медіа та про дезінформацію: текстова трансляція

13:15, 30 января 2020
У Києві обговорюють загрози свободі слова через новий законопроект міністра культури.
Загрози свободі слова через закони про медіа та про дезінформацію: текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Українському кризовому медіа-центрі проходить прес-конференція «Загрози свободі слова через впровадження змін до законодавства (законопроекти Бородянського/Ткаченка)». Організатором виступає Фонд підтримки демократичних ініціатив.

Учасниками заходу є Роман Головенко, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації; Юрій Луканов, екс-голова Незалежної медіа-профспілки України; Дмитро Золотухін, експерт Інституту постінформаційного суспільства, екс-заступник міністра інформаційної політики; Сергій Стерненко, юрист, громадський активіст, блогер; Максим Тульєв, голова комітету Інтернет-асоціації України з питань захисту прав людини та свободи слова. 


13:35 Дмитро Золотухін наголосив: «Проблему боротьби з фейками не можна вирішити за допомогою одного-п'яти законів».

Він вказав, що у КК є дві статті за неправдиву інформацію — це неправдиве повідомлення про терористичний акт і неправдиве повідомлення про злочин.

«Головною проблемою боротьби з фейками є те, що її з 2014 року захопили медійники. Насправді цим мають займатися спеціальні служби. Якщо особа поширює брехню, вона не може бути журналістом. З ними повинні боротися спецслужби», — переконаний Золотухін.

«Практично, це зменшення поширення інформації, а не блокування. Це активно використовують для політичної цензури для виборів. Ці всі закони, які про медіа, ставлять за мету вибудувати цю систему.

А цензура в інтернеті є лише в Ірані, Росії, Китаї», — додав Золотухін.


13:25 Директор ГО «Детектор медіа» Галина Петренко заявила про недостатність покриття цифрового мовлення на території України, що створює загрози національній безпеці, адже зростає вплив російської пропаганди.

Також вона підкреслила, що ініціатива уряду закрити іноземне мовлення і направити кошти на мовлення на окуповані території недостатньо чітко прописана, а тому незрозуміло, чи буде ця акція ефективною і чи допоможе у боротьбі з неправдивою пропагандистською інформацією.


13:20 Роман Головенко повідомив, що приблизно 3/4 усіх українців переважну більшість інформації отримують із телевізійних ЗМІ. Прийняття даного закону може призвести до диктатури і маніпуляції даними.

«Журналісти як наймані працівники залежать від волі власника. Часто бояться втратити роботу» експерт вказав на те, що багато журналістів не зможуть чинити спротив даному закону. 


13:15 Організатори заходу зазначають, що запрошували провідні ЗМІ, у тому числі автора законопроекту «Про медіа» Олександра Ткаченка. Але вони не прийшли. 

Організатори побоюються, що схвалення даного законопроекту призведе до ситуації гіршої, ніж у 2014 році, коли було ухвалено так звані «диктаторські закони».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що міністр культури презентував законопроект про протидію дезінформації. Ми писали про ключові тези міністра під час виступу.

У свою чергу, Національна спілка журналістів виступає категорично проти закону про протидію дезінформації, презентованого Міністерством культури. Журналісти впевнені, що документ спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси