Як відшкодувати збитки за травму у маршрутці

14:10, 20 марта 2020
Адвокати з Лівобережного Центру безоплатної вторинної правової допомоги надають свої рекомендації.
Як відшкодувати збитки за травму у маршрутці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адвокати з Лівобережного Центру безоплатної вторинної правової допомоги надають свої рекомендації.

«Спочатку потрібно викликати поліцію та швидку допомогу, навіть якщо немає видимих ушкоджень. Струс мозку спочатку може проходити безсимптомно, а потім будуть дуже тяжкі наслідки для здоров’я і тривале лікування. При виклику «швидкої» необхідно записати номер бригади та чітко зафіксувати час дзвінка», — розповів головний спеціаліст Лівобережного центру з надання БПД, адвокат Павло Попович.

Пасажиру маршрутки необхідно буде довести, що його поїздка здійснювалася саме у цьому транспортному засобі. Адже зазвичай люди рідко турбуються про те, щоб отримати проїзний квиток, сідаючи у маршрутне таксі.

Однак Павло Попович запевнив: відсутність проїзного квитка — не єдиний доказ того, що людина справді користувалася громадським транспортом. Про факт невидачі талона водієм слід відзначити при спілкуванні з поліцією, але не соромитися і активно заручитися допомогою свідків даної події: записати їхні дані, номери телефонів.

Також адвокати радять притомним потерпілим зателефонувати родичам та друзям, щоб вони за можливості під’їхали підтримати морально та фізично, а також допомогли з фіксацією усіх обставин даної події.

«Треба запам’ятати (або краще записати, якщо є така можливість) чи зняти на відеокамеру телефону: зовнішній вигляд маршруту, номер маршруту, номер транспортного засобу, дізнатися ПІБ водія, можливо, телефони автотранспортного підприємства (вони повинні бути у салоні автобуса на видному місці)», — додав адвокат.

Як правило, зазначають адвокати, поліція порушує справи по таких випадках. І за необхідності навіть проводяться автотехнічні експертизи, аби з’ясувати, хто винен: водій чи сам пасажир у тому, що відбулося падіння.

«А далі все те саме, що і в ситуації, коли збила машина. Ті самі треба брати чеки на лікування, на обладнання, на витратні матеріали, на санаторно-курортне лікування», — зазначив Павло Попович.

Всі пасажири, які користуються громадським транспортом, застраховані. Тож потерпілому варто звернутися до відповідної страхової компанії та надати докази страхового випадку, а саме отримання травми у маршрутному таксі. Але це не виключає необхідності збору усіх можливих доказів інциденту (в т.ч. зіпсованих речей) для майбутнього звернення з позовом до суду.

Адвокат переконує: як правило, в разі нетяжких випадків та невеликої суми, автотранспортне підприємство або водій добровільно відшкодовують збитки. Однак для таких випадків все ж бажано залучити фахівця (адвоката, юриста), в т.ч. з центрів правової допомоги, щоб правильно скласти угоду про компенсацію нанесеної шкоди.

Якщо ж винуватець інциденту не бажає компенсовувати пасажиру нанесені збитки, пасажиру необхідно звертатися до суду і, в залежності від наслідків пригоди, буде відкрите кримінальне провадження або справа про адміністративне правопорушення для відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

«Автотранспортне підприємство має право звернутися із регресним позовом до водія в разі, якщо той буде винним, і тоді воно отримає виплату, а пасажиру відшкодовує власник транспортного засобу джерела підвищеної небезпеки», — резюмував Павло Попович.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Автор:
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді