За рік вже місцеві громади встановлюватимуть містобудівні умови та обмеження

18:45, 24 июля 2020
Офіційно опубліковано законодавчі зміни щодо планування використання земель.
За рік вже місцеві громади встановлюватимуть містобудівні умови та обмеження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 24 липня, в газеті «Голос України» відбулась офіційна публікація Закону України № 711-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», що дає старт для набуття чинності даного закону, відомого також як законопроект № 2280. Це, згідно з прикінцевими та перехідними положеннями, станеться за рік – 24 липня 2021 року.

Зазначений законодавчий акт є порівняно невеликим за обсягом документом, який, проте, врегульовує питання встановлення меж громад, конкретизує питання комплексного просторового планування територій громад, а також інших питань, пов’язаних із розробкою та затвердженням містобудівної документації та документації із землеустрою.

Зокрема, громади зможуть утворювати власні органи містобудування та архітектури та встановлювати містобудівні умови та обмеження на всій території громади. Вони також самостійно розроблятимуть комплексні плани просторового розвитку територій громади.

Для конкретного громадянина, власника земельної ділянки, розширюються можливості самостійного визначення цільового призначення власної ділянки, а при її зміні непотрібно буде розробляти новий проект землеустрою. Громадянин, який тільки бажає безоплатно приватизувати земельну ділянку або отримати в користування земельну ділянку державної або комунальної власності, в електронному вигляді через Публічну кадастрову карту зможе подати заявку до компетентного органу.

Але перед зверненням треба, щоб на території громади була вільною конкретна ділянка з координатами, нагадують автори закону. А щоб було зрозуміло, які ділянки вільні, продовжується робота щодо внесення даних про всі землі, наявні в Україні, в Держгеокадастр.

Цілий рік, виділений законодавцем, до моменту набуття чинності закону, необхідний для того, щоб у місцевих громад був час для організаційної підготовки до застосування встановлених норм. Щоб зорієнтувати їх, Кабінет Міністрів України протягом найближчих шести місяців зобов’язаний затвердити:

  • порядок розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації;
  • класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок, видів функціонального призначення територій та співвідношення між ними, а також правила його застосування;
  • порядок та умови надання і використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад;
  • інші нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону.

Крім того, сільські, селищні, міські ради мають до 1 січня 2025 року внести до Державного земельного кадастру відомості про функціональні зони своїх територій, межі територій історико-культурних пам’яток, обмеження у використанні земель у сфері забудови. Через це містобудівна документація на місцевому рівні, затверджена до набрання чинності ухваленим Законом, зберігає чинність до 1 січня 2025 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді