Рада планує усунути колізію з індексацією аліментів

12:20, 1 сентября 2020
Законопроект про порядок індексації аліментів у виконавчому провадженні розглянуть у другому читанні .
Рада планує усунути колізію з індексацією аліментів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України у другому читанні розгляне законопроект № 3112 від 21.02.2020 «Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (щодо обов'язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі)».

Депутати планують  змінити законодавство про аліменти таким чином.

  1. Внести до статті 71 Закону України “Про виконавче провадження” такі зміни:

1) частину першу доповнити абзацами третім і четвертим такого змісту:

“Індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше на передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, виконавцем у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Індексація аліментів проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

У разі самостійного надіслання стягувачем виконавчого документа безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі – підприємцю чи фізичній особі, зазначеним у частині першій статті 7 цього Закону, індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, відповідно до Закону України “Про індексацію грошових доходів населення”;

2) перше речення абзацу першого частини четвертої викласти в такій редакції:

“4. Виконавець зобов’язаний обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів щомісяця, а також проводити індексацію розміру аліментів відповідно до частини першої цієї статті”.

Внесення законопроекту депутати пояснюють тим, що хоча норма про індексацію аліментів у твердій грошовій сумі закріплена у статті 184 Сімейного кодексу України вже понад 14 років, а від 12.06.2016 року - вже і у Законі України “Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі”, проте відсутність механізму її реалізації в Законі “Про виконавче провадження” призводить до того, що питання про проведення індексації аліментів можна вирішити виключно у судовому порядку, оскільки законодавець не передбачив механізму такої індексації у спеціальному Законі України “Про виконавче провадження”, що у свою чергу створює колізії у законодавстві.

На недоліки законопроекту вже натякнуло ГНЕУ, яке зазначило, що стаття 71 Закону України “Про виконавче провадження”   взагалі-то не регулює питання здійснення індексації аліментів. Питання індексації аліментів нині регулюються Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та статтею 184 Сімейного кодексу України, зміни до яких проектом не вносяться.

Крім того, права та обов’язки виконавця визначені статтею 18 Закону України «Про виконавчого провадження», зміни до якої проектом також не передбачені.

Отже, обов’язок виконавця проводити індексацію аліментів, що передбачений проектом, по-перше, перебуває за межами правовідносин у сфері правосуддя, по-друге, не враховує суті виконавчого провадження (стаття 1 Закону України “Про виконавче провадження”) та суперечить завданням виконавчої служби.

На думку ГНЕУ пропозиції депутатів не узгоджуються із статтею 9 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», відповідно до якої індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, фізичними особами - підприємцями, які проводять відповідні відрахування аліментів із доходу платника аліментів. Ця стаття не містить положень, якими б конкретизувався спосіб отримання підприємством, установою чи організацією виконавчого документа, зокрема, «у разі самостійного надсилання стягувачем виконавчого документа» та «якщо інше не передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину».

ГНЕУ також розкритикувало положення останнього речення абзацу третього, яким доповнюється частина перша статті 71 Закону України «Про виконавче провадження», щодо строку проведення індексації аліментів («щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів»). Зміни, на думку Головного управління, не узгоджуються із нормою статті 6 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», якою передбачено проведення індексації грошових доходів населення у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотки.

Раніше в Раду надійшов законопроект про зміни до КУпАП щодо відбування адміністративного арешту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва