В Слуге народе решили в день выборов поручить ЦИК провести опрос общественного мнения

18:48, 3 сентября 2020
Глава партии Слуга народа внес законопроект о том, чтобы Центральная избирательная комиссия в день выборов провела опрос общественного мнения.
В Слуге народе решили в день выборов поручить ЦИК провести опрос общественного мнения
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 сентября в Верховной Раде появился законопроект № 4043 о внесении изменений в Закон «О Центральной избирательной комиссии» относительно опросов общественного мнения.

Авторами законопроекта выступают, в частности, нардепы от Слуги народа – глава партии, первый замглавы фракции Александр Корниенко, который занимается вопросами проведения местных выборов, Александр Качура и др.

«Розвиток громадянського суспільства передбачає налагодження зав’язків  між органами державної влади та громадськістю. Опитування громадської думки є важливим етапом та одним із найкращих способів налагодження такої взаємодії. За допомогою опитування громадської думки можливо дослідити суспільні настрої щодо певного кола питань, спроектувати відповідні управлінські рішення, визначити позитивні та негативні явища конкретної проблеми.

Крім того опитування громадської думки дозволить сприяти вдосконаленню системи державного управління, адже надасть змогу налагодити інформаційну взаємодію між органами державної влади та громадянами в ході реалізації реформ, забезпечити їх відповідне коригування.

З огляду на зазначене проєктом Закону пропонується надати Центральній виборчій комісії повноваження забезпечувати організацію підготовки і проведення опитування громадської думки у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про проведення такого опитування», — пишут авторы в пояснительной записке.

«Метою проєкту Закону є створення умов для забезпечення Центральною виборчою комісією організації підготовки і проведення опитування громадської думки у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про проведення такого опитування в день голосування на загальнодержавних або місцевих виборах на всій території України або в окремих її місцевостях», — добавляется о цели законопроекта.

«В повноваженнях ЦВК в Конституції немає таких повноважень, як проводити якісь «опитування», ще й за державних кошт.

 Учора на цьому саме наголосили колеги і зі Слуги народу. І підтримали виключення цієї норми про опитування з Закону.

Та за ніч ситуація змінилася. На жаль.  

І о 9:15 сьогодні знову зібрали Комітет, на якому вирішили ЗМІНИТИ своє учорашнє рішення, власні аргументи та голосування на протилежне). Та на зміну рішення - не вистачило 1 голосу», - отметила на своей странице нардеп Алена Шкрум.

Итак, соответствующую статью в закон предлагается добавить в таком виде:

«Стаття 23-1. Повноваження Комісії щодо забезпечення організації підготовки і проведення опитування громадської думки

  1. Комісія забезпечує організацію підготовки і проведення опитування громадської думки у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про проведення такого опитування. В такому рішенні про проведення опитування громадської думки визначається перелік питань, які виносяться на опитування, строки проведення такого опитування та територія проведення опитування.
  2. Порядок опитування громадської думки встановлюється Центральною виборчою комісією.
  3. Опитування громадської думки на підставі рішення Кабінету Міністрів України проводиться в день голосування на загальнодержавних або місцевих виборах на всій території України або в окремих її місцевостях. У разі прийняття такого рішення положення Виборчого кодексу України щодо організації та проведення голосування застосовуються з урахуванням порядку опитування громадської думки, встановленого Центральною виборчою комісією.
  4. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування або інші органи (посадові особи), які відповідно до закону здійснюють їх повноваження, їх посадові та службові особи зобов’язані сприяти Комісії у забезпеченні організації підготовки і проведення опитування громадської думки.
  5. Порядок матеріально-технічного та фінансового забезпечення опитування громадської думки встановлюється Кабінетом Міністрів України. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення опитування громадської думки може здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету України, а також інших джерел, не заборонених законодавством, у тому числі за рахунок коштів, передбачених міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, коштів, залучених у рамках міжнародної технічної допомоги, а також програм допомоги Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ.
  6. Результати опитування громадської думки оприлюднюються на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії не пізніше ніж на п‘ятий день з дня їх узагальнення.
  7. До переліку питань у опитуваннях громадської думки не можуть бути включені питання щодо тимчасово окупованих територій, зокрема питання виборів на тимчасово окупованих територіях, економічна взаємодія з тимчасово окупованими територіями, порядок управління такими територіями, а також питання амністії та взаємодії з державою, визнана Верховною Радою України державою-агресором або державою окупантом».

Напомним, что ранее депутаты провалили голосование за проект Избирательного кодекса.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва