Фізична особа-боржник вперше випробувала шлях за Кодексом з процедур банкрутства

19:55, 1 октября 2020
Провадження у справі про неплатоспроможність було закрито у зв’язку з виконанням боржником плану реструктуризації боргів.
Фізична особа-боржник вперше випробувала шлях за Кодексом з процедур банкрутства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Господарський суд м. Києва завершив перше провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи в порядку, визначеним новим Кодексом України з процедур банкрутства. У грудні минулого року була введена процедура реструктуризації боргів боржника, а 2 вересня 2020 року у судовому засіданні ухвалене рішення про закриття провадження у справі у зв’язку з виконанням боржником плану реструктуризації боргів.

Обставини справи

У листопаді 2019 року фізична особа звернулася до суду із заявою про відкриття провадження у справі про свою неплатоспроможність  в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства. Особа повідомила, що виплачувала іпотечний кредит за двокімнатну квартиру у Києві загальною площею 56,80 кв.м. Боржник пояснив, що перебуває в скрутному матеріальному становищі через неможливість знайти оплачувану роботу в Україні в такому розмірі, яка б дозволила погасити наявні кредитні зобов`язання, що стали додатково непомірно-великими через фінансову кризу у 2008 та 2014 роках.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 11.12.2019 року відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. Введено процедуру реструктуризації боргів боржника. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Призначено керуючого реструктуризацією фізичної особи.

До Господарського суду м. Києва надійшла заява Акціонерного товариства акціонерного банку «Універсал Банк» з грошовими вимогами до боржника на суму 99 356,08 дол. США.

Ухвалою попереднього засідання від 22.04.2020 року Акціонерне товариство «Універсал Банк» визнано єдиним та забезпеченим кредитором у справі № 910/16331/19 стосовно фізичної особи з грошовими вимогами на суму 1 503 180,53 грн. Керуючому реструктуризацією боржника надали місяць, щоб сформувати реєстр вимог кредиторів, оформлений відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, провести збори кредиторів, та подати до Господарського суду м. Києва  план реструктуризації боргів боржника.

15.06.2020 року до Господарського суду міста Києва надійшла заява керуючого реструктуризацією про розгляд плану реструктуризації. Згідно нього, АТ «Універсал Банк» та боржник дійшли взаємної згоди встановити наступні умови та порядок погашення боргів на кращих для боржника умовах:

  • Протягом трьох робочих днів з дати затвердження Плану Господарським судом міста Києва боржник вносить на рахунок АТ «Універсал Банк» через касу банку грошові кошти в розмірі 665 917,50 гривень в якості часткового погашення існуючої заборгованості за кредитним договором.
  • Протягом трьох робочих днів з дати затвердження Плану Господарським судом міста Києва, боржник укладає письмовий договір комісії з фінансовою установою (факторинговою компанією), яка буде належним чином зареєстрована та матиме всі необхідні дозволи, передбачені чинним законодавством України на вчинення правочинів щодо придбання права вимоги за кредитним договором.
  • Комісіонер зобов`язується за дорученням боржника за комісійну винагороду вчинити коштом боржника від свого імені правочини з банком щодо набуття права вимоги до і для боржника за кредитним договором за ціною не більше узгодженої між такими сторонами, що становить 53 273,40 гривень без урахування ПДВ не пізніше трьох робочих днів від дня затвердження цього Плану Господарським судом міста Києва.

Таким чином, банк погоджувався «пробачити» більшу частину боргу. План реструктуризації боргу був затверджений Ухвалою Господарського суду міста Києва 13.07.2020 року. А вже 17 липня до суду надійшов звіт боржника про виконання плану реструктуризації. У судовому засіданні, проведеному 2 вересня ,було підтверджене виконання боржником своїх зобов’язань. Фізична особа звільнилася від кредитного зашморгу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді