Судді зможуть автоматично отримувати дані з Реєстру речових прав, — ДСА

11:22, 28 октября 2020
ДСА збирається надати суддям право отримувати інформацію з Реєстру речових прав та унеможливити незаконну перереєстрацію власності, однак до реалізації цієї задачі є питання.
Судді зможуть автоматично отримувати дані з Реєстру речових прав, — ДСА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна судова адміністрація України разом з Мін’юстом запровадили автоматизований механізм надсилання електронних примірників судових рішень до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

«Інформаційний обмін з ДСА – це черговий крок у рамках реалізації антирейдерських заходів в Україні. Він унеможливить незаконну перереєстрацію права власності, інших речових прав на нерухоме майно на підставі заяв з використанням завідомо підроблених рішень та ухвал суду, а це означає додаткові гарантії захисту права власності в Україні», — наголосив генеральний директор ДП «НАІС» Мін’юсту Олексій Бережний.

У свою чергу, заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький розповів про ще один цікавий аспект. Так, за його словами, нові можливості з’являться не лише у нотаріусів, але й у суддів – незабаром.

«Відтепер, державні реєстратори та нотаріуси зможуть пересвідчитись в оригінальності тексту судових рішень при розгляді заяв щодо зміни речових прав на нерухомість.

Отримання даних з Єдиного державного реєстру судових рішень унеможливить незаконну перереєстрацію права власності, інших речових прав на нерухоме майно на підставі заяв з використанням завідомо підроблених рішень та ухвал суду.

Надалі працюємо над можливістю отримання судами інформації в зворотньому напряму - даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Відповідна інформація є вкрай необхідною для суддів при розгляді справ, пов’язаних з нерухомістю», — зауважив він.

Слід зазначити, що в цій ситуації виникає питання стосовно того, чи не буде в рішеннях, які направляються до Реєстру та які потім проглядають нотаріуси, помилок, описок та ін., які так часто зустрічаються та через які майно просто буде неможливо ідентифікувати.

Раніше «Судово-юридична газета» звертала увагу, що Реєстр судових рішень містить численні помилки, через які технічно неможливо провести певний аналіз.

Дійсно, Реєстр наповнюється сотнями рішень кожен день, але судячи з усього, користі від такого наповнення для аналітиків все менше і менше.

База даних, яку можна використовувати в багатьох напрямках - наприклад, для побудови прогнозів, аналізу проблем правосуддя і так далі, перетворюється на звалище інформації, яка не піддається структуруванню.

У багатьох випадках не вказана або невірно вказана категорія справи, що ускладнює відбір рішень для аналізу за відповідними категоріями.
Також в реєстрі мають місце неправильні (відсутні в довіднику) значення форм судових рішень; помилки з деперсоналізацією, злиті слова тощо.

Також експерти відзначили наявність великої кількості помилок в судових рішеннях в Реєстрі, фраз «я тут сама допишу і вставлю», рецептів або зізнань у любові у віршах.

Виправити дані недоліки не є можливим, оскільки реєстраційні відомості судових рішень не підлягають коригуванню відповідно до вимог Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. І всі ці недоліки впливають на якість аналітики.

Крім того, відсутній набір даних з інформацією про суддів (як мінімум, код судді, повне ПІБ, найменування суду) - хто з них працює, хто вже -  ні та ін., що створює значні перешкоди для роботи з Реєстром. Один і той самий суддя може називатися по-різному, що значно ускладнює збір інформації по його рішеннях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду