Чи зможуть поліцейські зупиняти та оглядати автомобілі: парламент готується розглянути скандальний законопроект

15:15, 2 ноября 2020
Народні депутати готуються розглянути в другому читанні скандальний законопроект 2695, який розширює повноваження поліцейських зупиняти та оглядати авто.
Чи зможуть поліцейські зупиняти та оглядати автомобілі: парламент готується розглянути скандальний законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Верховна Рада 13 липня на додатковому позачерговому пленарному засіданні парламенту, скликаному на вимогу Президента Володимира Зеленського, прийняла у першому читанні законопроект № 2695, яким посилюється відповідальність за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Проектом, серед іншого, передбачається збільшення штрафів за окремі порушення ПДР до кількох десятків разів та розширення прав поліцейських в частині зупинки та огляду автомобіля.

Так, вносяться зміни до статті 34 Закону про дорожній рух «поверхнева перевірка»:

«Поверхнева перевірка речі та/або транспортного засобу проводиться шляхом візуального огляду речі та/або транспортного засобу, у тому числі шляхом візуального огляду салону, багажного відділення (навісного багажного пристрою), причепів транспортного засобу, перевірки відповідності ідентифікаційних номерів транспортного засобу.

Поліцейський під час проведення  поверхневої перевірки транспортного засобу має право вимагати відкрити кришку багажника (навісний багажний пристрій), капот, двері салону, ніші, які можливо оглянути без їх розбирання, причепи та надати можливість перевірити відповідність ідентифікаційних номерів транспортного засобу».

Також вносяться зміни до статті 35, яка доповнюється такою нормою:

«1. Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:

10) якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Профілактичні заходи здійснюються на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному вебсайті Національної поліції».

Після прийняття цього законопроекту на сайті Президента була зареєстрована петиція від 15 липня, яка набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Як було у ній зазначено, «розширення повноважень поліцейських, які запропоновані в цьому законопроекті, є наступним «дзвіночком» до побудови поліцейської держави та слідування за Росією в цьому плані».

Наразі Верховна Рада готується розглянути даний законопроект у другому читанні.

Деталі розгляду на підкомітеті повідомила народний депутат від фракції «Голос» Олександра Устінова.

«Це супер задоволена фоточка відразу після підкомітету, де ми розглядали скандальний законопроект 2695 про розширення повноважень поліціі.

Коротке резюме, найбільш «дискусійних» норм, погоджене підкомітетом:

- прибираємо так звані «профілактичні» заходи-зупинки (читай зупинка авто без будь-яких підстав)

- прибираємо можливість без встановлення попереджувальних знаків ловити на швидкість водіїв: в кущах ніхто з радаром сидіти не буде;

- прибираємо можливість огляду (читай обшуку) авто, а саме багажнику, капоту (прокладки, через які підняли ціни на реєстрацію газу з 600 до 3200-4000 тис. грн нервово плачуть в куточку), бардачку тощо;

- водію не потрібно буде віддавати документи поліцейському;

- вийти з машини водію потрібно буде лише у разі необхідності на вимогу поліцейського, глушити машину і мерзнути взимку теж не потрібно;

- підвищуюємо штрафи в кілька разів: перша п'янка - 17 тис. (права на 1 рік), друга - 34 тис. (права на 3 роки), третя - 51 (права на 10 років);

- знімається можливість брати п'яних на поруки трудовим колективом (як сталося з жінкою, яка нещодавно 220 ганяла Києвом і постила ці відосіки в інсті);

- підвищується кримінальна відповідальність при ДТП в нетверезому стані;

- вводиться окрема частина статті 286-1 в Кримінальному кодексі. Тепер якщо ви здійснете ДТП з тілесними пошкодженнями нетверезим, то у вас буде це ярмо на все життя, а саме, судимість за цією статею;

- подовжили можливість розгляду в судді справи за нетверезе водіння (по 130 ст.) з 3 місяців до 1 року. Таким чином не будуть просто закривати справи через невчасний розгляд в суді (за затягування яких деякі судді і отримують винагороду).

Я щиро дякую Олександру Бакумову, співавтору законопроекту, який пішов на компроміси, щоб зробити цей законопроект саме про боротьбу з нетверезими водіями, а не розширення додаткових повноважень нацполіціі.

Alexander Kunitsky - дякую за те, що по поличках розклав всі нюанси законопроекту на практиці і переконав колег.

Вячеслав Медяник дякую, як співавтору за конструктивізм.

Сподіваємося, зараз не включаться всі сили Авакова в парламенті, щоб переконати депутатів таки повернутися до редакціі, яка дасть можливість розширити повноваження поліціі. Спочатку реформа і довіра - потім повноваження. А поки «порєшать» за п'янку можна буде на місці чи в судах, скільки машини не зупиняй - це навряд чи допоможе. Вірніше допоможе - але лише непорядним поліцейським краще заробляти. Ми це вже проходили з ДАІ, більше не треба», - зазначила вона.

Нагадаємо, наразі прийнятим в першому читанні законопроектом передбачено адмінарешт на 10 діб із позбавленням права керування на 3 роки за повторне керування транспортним засобом у нетверезому стані. Також збільшується штраф за покидання місця ДТП і зменшується можливість винуватцям таких автопригод уникати відповідальності за скоєне.

Зокрема, за керування транспортним засобом у стані сп’яніння передбачається штраф 10 200 гривень (600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) з позбавленням прав на один рік. Повторне протягом року порушення потягне 20 400 (1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на три роки або адміністративний арешт на строк 10 діб.

Якщо водій, який двічі скоїв зазначене правопорушення, скоїть його в третій раз, йому загрожує штраф 40 800 гривень (2 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян)з позбавленням прав на 10 років або арешт на 15 діб, теж з позбавленням права керування транспортними засобами.

Якщо людина скоїла ДТП, в результаті якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, планують карати штрафом від 51 до 85 тисяч гривень або арештом на строк до шести місяців (позбавлення прав на 5 років).

Такі ж діяння у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння пропонують карати позбавленням волі на термін до 3 років (позбавлення прав від трьох до п'яти років).

У разі смерті потерпілого винуватцю загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років (позбавлення прав на термін від п'яти до восьми років). Якщо жертв кілька - позбавлення волі на строк від 5 до 10 років (позбавлення прав на термін від п'яти до десяти років). Якщо водій був у стані алкогольного сп'яніння, винуватцю загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (позбавлення прав на термін від семи до десяти років).

Як повідомлялося раніше, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Парламент підтримати законопроект № 2695.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва