Для виїзду з Білорусі треба буде заплатити близько 30 доларів податку

15:00, 5 января 2021
Також зростуть інші податки, деякі з них – наприклад, для IT-підприємств — на понад 40%.
Для виїзду з Білорусі треба буде заплатити близько 30 доларів податку
Фото: Reuters
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Однією з головних новин передноворічного періоду стало скасування урядом «пільгових 100 кіловат» – разом із 2020 роком у історію відійшло і світло за 90 коп./КВт за перші 100 кіловат. Мережа була сповнена злісних коментарів про такий «подарунок під ялинку» від Кабміну. Втім, додаткові 78 гривень до платіжки вже не здаються такою страшною зміною, якщо поглянути на те, як з нового року змінилося податкове навантаження у сусідній Білорусі.

Режим Олександра Лукашенка після виборів у серпні 2020 року протистоїть масовим акціям протесту, які вимагали політичних змін у країні. Все дійшло до багатотисячних мітингів, насильства на вулицях з боку ОМОНу та численних затримань. Населення відреагувало на дії Лукашенка, зокрема, страйком на підприємствах. Станом на початок 2020 року на державних підприємствах працювала майже половина зайнятого населення Білорусі, а тому страйк не лише зменшував податкові прибутки держави, але й блокував виробництво продукції, що вело до ще більших збитків.

Втім, режиму необхідно було  платити за лояльність, а тому 29 грудня парламент ухвалив зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких з 1 січня 2021 у Білорусі суттєво змінилося оподаткування. Підсумувати зміни можна дотепним коментарем одного з білоруських ЗМІ: «Дышать воздухом все еще можно бесплатно».

Мабуть, одним із найбільш абсурдних податків та зборів, які з’явилися у Білорусі, є податок на виїзд з країни. Можна дійти висновку, що це один зі способів утримати людей від виїзду, особливо у комплекті із прямою забороною на виїзд з країни, яку ухвалили на початку грудня. При цьому в'їзд у країну залишається безкоштовним і вільним від оподаткування.

Отже, як повідомляє The Village Беларусь, податок на виїзд з Білорусі можуть встановлювати обласні ради прикордонних регіонів з 1 січня 2021 року до 1 січня 2023 року. Платниками цього податку визначили водіїв транспортних засобів, «які мають не менше 4 коліс» – з пасажирів податок стягуватися не буде. Розмір податку на виїзд з країни не може перевищувати 3 базові величини, розмір якої станом на 1 січня 2021 року становить 29 рублів. Тобто максимальний розмір податку за курсом становитиме близько 1000 гривень. На цьому новорічні податкові «подарунки» не закінчуються.

У вересні Лукашенко заявив, що «створив рай» для айтішників, імовірніше за все, маючи на увазі доволі низьку податкову ставку для цієї галузі. Так, ПДФО для резидентів Парку Високих Технології та Китайсько-Білоруського індустріального парку становив лише 9%. У такому разі із ухваленням змін до Податкового кодексу відбулося «вигнання з раю» – податок зріс майже в половину до 13%. Так само 13% платять і всі інші робітники, тобто це не зменшення податкових пільг, а саме їх повне скасування. Особливо цікавим таке рішення є через те, що у грудні 2017 року Лукашенко ухвалив так званий «Декрет про ПВТ 2.0», яким встановив податкові пільги для інноваційних парків до 2049 року. Проте протрималися вони лише 3 роки замість 32.

Зростання оподаткування торкнулося і людей, які здають нерухоме майно. Підвищення податку відбулося по всій країні, втім не всюди рівномірно. Якщо у Мінську податок зріс лише на 5,5%, то, до прикладу, у Полоцьку та Орші податок збільшився з 15 до 21,1 рубля, або ж на 40%. Так само з 1 січня виросли розміри багатьох зборів і штрафів, адже виросла вищезгадана базова величина. Проте це має і позитивний ефект, адже до базової величини також прив’язані різноманітні соціальні виплати.

Офіційно ці та інші зміни у оподаткуванні ухвалені «з метою вжиття додаткових заходів щодо консолідації доходів бюджету для боротьби з COVID-19». Втім, зважаючи на попередні заяви Лукашенка про коронавірус (зокрема, думка про те, що вірусу немає, оскільки він його не бачить), виникають думки про те, що це лише ширма для забезпечення оплати праці лояльних правоохоронців та урядової машини.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Білорусь починає вакцинацію населення російською вакциною «Спутнік V», безпечність якої не доведена належними клінічними випробуваннями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області