Відбулося засідання робочої групи з питань фінансування судів за участі ДСА та Мінфіну

08:15, 1 марта 2021
Член Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій розповів, чим завершилося обговорення проблеми фінансування судів спільно с ДСА та Мінфіном.
Відбулося засідання робочої групи з питань фінансування судів за участі ДСА та Мінфіну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», працівники апаратів окремих судів отримала за лютий 2021 року заробітну плату у 400-500 грн.

Також ми оприлюднили дані стосовно середньомісячних зарплат у судах різних регіонів.

З цих даних випливає, що розподіл явно нерівномірний. 

Народний депутат-член Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій розповів, чим завершилося обговорення проблем фінансування судів разом з ДСА та Мінфіном.

«В середу відбулося засідання робочої групи з питань фінансування судів. Були присутні представники судової гілки влади - ДСА, ВРП, Ради суддів України, представники Мінфіну, міжнародних організацій та народні депутати.

Очікувано займалися гасінням пожежі. Бо закінчується ще тільки другий місяць року, а в судової системи вже є проблеми з фінансуванням. За словами представників ВРП та Ради суддів, левова частка звернень, які їм надходять, стосуються недофінансування.

Мінфін вбачає корінь проблеми в тому, що ДСА неефективно розподіляє кошти між судами. ДСА, звісно ж, з цим не погоджуються, на їхню думку, виділеного державою бюджету недостатньо для повноцінного функціонування української судової системи. Як і в будь-якій складній ситуації, важко однозначно сказати, хто є правим. Особисто я бачу, що проблеми є з обох боків, і правда десь посередині.  

Обговорення робочої групи зосередилося на тому, що поточну пожежу пропонується погасити за допомогою так званого “наближення” - закрити фінансові потреби першого кварталу 2021 року за рахунок обсягу коштів, який закладено на фінансування наступних кварталів.

Так само система працювала в минулому році і це призвело до серйозної кризи - в останні місяці року суди не могли розсилати сторонам повідомлення щодо судових процесів, не вистачило грошей на інтернет, комуналку, канцтовари та навіть на зарплати працівників судів. Схожу ситуацію маємо знову, у першому кварталі поточного року.

Мінфін віднісся до ініціативи “наближення” з певною недовірою, проте погодився з нею під зобов'язання переглянути справедливість розподілу коштів між судами.  Так, "наближення" це найлегший та найшвидший шлях, але воно не вирішує проблему, а лише відстрочує її катастрофічні наслідки. Очевидно, що проблема потребує глибинного, системного вирішення. Над цим і буде працювати ця робоча група під головуванням колеги - Сергія Демченко.

Тож попереду нас чекає ретельна перевірка ефективності розподілу коштів, виділених на фінансування судової системи. Наприклад, чи є справедливим, що працівники судової охорони чи террапарату ДСА отримують вищу зарплатню, ніж працівники апарату судів.

Звісно, це дуже болюче питання, адже щоб комусь додати фінансування, його доведеться у когось забрати. Однак Мінфін готовий шукати додаткові джерела фінансування тільки після того, як всі можливі засоби оптимізації розподілу вже виділеного бюджету буде використано», - зазначив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва