Поліція намагалася завадити приватному виконавцю вилучити у боржника авто

14:03, 12 марта 2021
Керівництво столичної поліції не достатньо роз’яснює патрульним поліцейським про права й обов’язки приватних виконавців.
Поліція намагалася завадити приватному виконавцю вилучити у боржника авто
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вчинення виконавчих дій приватним виконавцем може несподівано наштовхнутися на протидію з боку поліцейських, які, навпаки, мали б сприяти виконанню судового рішення. Виявляється, ще не всі у поліції обізнані щодо прав і обов'язків приватних виконавців.

Про характерний випадок на своїй фейсбук-сторінці повідомив голова Асоціації приватних виконавців Віталій Чепурний:

«Маю на виконанні стягнення матеріальної шкоди в межах кримінальної справи. Боржник вчинив ДТП, у результаті якої людина отримала травми й згодом померла. Винуватець аварії збитки не платить.

Ми з‘ясували, що у боржника є авто й оголосили транспортний засіб у розшук.

Як я шукав авто — це окрема тема. Можу сказати, що в Україні розшук транспортних засобів не працює. Кожен виконавець по суті ловить транспортні засоби власними силами, хто як може.

Авто боржника виявили у центрі Києва біля Будинку вчителя на Володимирській. Приїхали, авто заблокували, одразу викликав поліцію і повідомив, що знайшов авто, яке перебуває у розшуку.

За кермом не боржник, а інша людина. Коли водій побачив, що рухатися нікуди, я почав проведення виконавчих дій. З’ясувалося, що про борги власника авто він знає, тому спокійно віддає ключі. Стоїмо й чекаємо евакуатор і поліцію.

Приїжджають патрульні й буквально питають: «ти хто такий?» і на якій підставі вилучаю авто?

Показую посвідчення приватного виконавця і рішення суду.

І тут у відповідь чую багато цікавого:

  • що моє «посвідчення недійсне, бо на ньому немає строку дії». Те, що зразок цього посвідчення затверджував Мін’юст, їх не влаштовує;
  • що Єдиний реєстр приватних виконавців, в якому вони можуть перевірити мої дані, це «якийсь сайт» і дивитися туди вони не будуть;
  • що у матеріалах виконавчого провадження не немає формулювання «конфіскувати авто», тому вилучати авто я не маю права. Показую постанову про опис та арешт і пояснюю, що саме цей процесуальний документ засвідчує факт опису та вилучення авто. Відповідають: «так це ж ви самі його складаєте, так ви можете скласти що хочете»;
  • що я «обмежую людину у праві пересування й уявив себе богом, який може забирати майно». Та й взагалі не маю права вчиняти виконавчі дії, оскільки я «навіть не держвиконавець»;
  • що маю показати їм негайно перелік своїх «службових повноважень», щоб довести законність своїх дій.

Потім почалися погрози викликати слідчо-оперативну групу й відкрити на мене кримінальне провадження. Ще вони ніяк не могли знайти авто у базах розшуку та арештах МВС.

Поняті у шоці, людина, що була за кермом, вже каже: «То може віддайте ключі, ви наче все неправильно робите».

Загалом я десь півтори години витратив на те, щоб довести поліцейському (!), що поступаю відповідно до закону, а ось вони якраз той закон порушують.

Навіть сказав, що я голова Асоціація приватних виконавців України, щоб якось привести людину до тями та натякнути, що як представник професійної спільноти свої права знаю. Натомість почув, що я голова «асоціації рога і копита».

Ситуація вирішилася лише після того, як приватний виконавець зателефонував на 102 та повідомив, що їхні ж працівники заважають проводити виконавчі дії.

«За 10 хвилин тим, що були біля мене, подзвонили й, мабуть, провели лікбез по правах і обов'язках приватних виконавців. Оскільки й авто у базі розшуку одразу з’явилося, і далі все відбувалося, як має бути за законом. Наостанок патрульний сказав дослівно: «Винне моє керівництво, оскільки ніякої роз’яснювальної роботи з нами щодо цього питанню не було», - розповів Віталій Чепурний.

Зазначену проблему, на його думку, треба негайно вирішувати, адже найближчим часом приватні виконавці почнуть виконувати адміністративні стягнення на користь держави, в тому числі й за постановами органів поліції, тому усі вони повинні працювати в одному напрямку, а не в різних.

Він також звернувся до керівництва МВС із проханням проводити з працівниками поліції більше роз’яснювальної роботи, щоб вони хоча б знали, що в Україні є така професія як приватний виконавець. І що функцією виконання судових рішень їх наділила держава, а не вони самі собі це придумали.

«Зі свого боку Асоціація приватних виконавців готова організувати семінари й круглі столи для поліціянтів, де ми поспілкуємось і розповімо про нашу діяльність», - запропонував Віталій Чепурний.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду