Порядок виконання обов’язків набувача за спадковим договором: позиція ВС

08:20, 24 марта 2021
Законодавство не вимагає, щоб за спадковим договором одна сторона у всіх випадках зобов’язувалася виконувати розпорядження другої сторони лише особисто.
Порядок виконання обов’язків набувача за спадковим договором: позиція ВС
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законодавство не вимагає, щоб за спадковим договором одна сторона (набувач) у всіх випадках зобов’язувалася виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) лише особисто. Порядок виконання обов’язків набувача за спадковим договором (особисте чи неособисте виконання) визначається сторонами такого договору. До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, розглянувши у порядку письмового провадження справу № 524/354/19-ц за позовом однієї особи до іншої про розірвання спадкового договору.

Обставини справи

Суд установив, що між сторонами укладено спадковий договір, згідно з умовами якого після смерті однієї особи належна їй на праві власності квартира переходить у власність іншої особи. Відповідно до умов договору на набувача покладені обов’язки: зі сплати вартості послуг за користування електроенергією, газо-, водопостачанням та інших комунальних платежів; забезпечення спадкодавця лікарськими засобами на підставі виданих лікарями рецептів, незалежно від їхньої вартості, здійснення належного догляду та харчування. У разі смерті спадкодавця як набувач зобов’язана здійснити комплекс заходів щодо поховання.

Суд першої інстанції розірвав укладений між сторонами спадковий договір. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції, відмовив у задоволенні позову. Верховний Суд залишив без змін рішення апеляційного суду з огляду на таке. Під час розгляду справи набувач надала докази виконання своїх зобов’язань щодо оплати комунальних послуг, зокрема квитанції про сплату комунальних послуг. При цьому в матеріалах справи відсутні будь-які докази, які б свідчили про те, що вона ухилялася від обов’язку щодо забезпечення позивача лікарськими засобами. Верховний Суд погодився з висновками суду апеляційної інстанції, який, врахувавши зміст спадкового договору, визначені ним обов’язки набувача, суть спору між сторонами, згідно з яким претензії позивача зводяться до того, що відповідач особисто повинна здійснювати догляд за нею, дійшов правильного висновку про відсутність встановлених законом підстав для розірвання спадкового договору, оскільки відповідач відповідно до статті 614 ЦК довела відсутність своєї вини у неналежному виконанні умов спадкового договору з огляду на те, що позивач не бажає отримувати належний особистий догляд та харчування від інших осіб, найм яких здійснює вона. Суд апеляційної інстанції правильно встановив, що за змістом спадкового договору не передбачено обов’язку відповідача особисто здійснювати догляд. Для здійснення матеріального забезпечення та виконання умов цього договору відповідач повинна сплачувати кошти, відповідно є очевидним те, що набувач не може особисто готувати їжу, доглядати, оскільки має працювати та отримувати дохід для забезпечення належних умов для позивача та виконання умов договору. Постановою Верховного Суду постанову Полтавського апеляційного суду від 09 вересня 2020 року залишено без змін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду